HomeAchtergrondTweederde van de renners van BORA-hansgrohe is ziek, manager Ralph Denk ten...

Tweederde van de renners van BORA-hansgrohe is ziek, manager Ralph Denk ten einde raad: ‘Zoiets nog nooit meegemaakt, sommigen rijden veel meer dan gepland’ 

De griepgolf die door het peloton gaat treft BORA-hansgrohe het hardst. Manager Ralph Denk over de haast onwerkbare situatie.

Het is met de Ronde van Catalonië, de Setimana Coppi e Bartali en verschillende wedstrijden in het Vlaamse voorjaar een drukke week in het wielrennen. Voor ons als volgers is dat natuurlijk smullen en voor de ploegen zou dat normaal gesproken ook wel het geval zijn, maar de griepgolf die door het peloton gaat, zorgt bij veel ploegen voor hoofdbrekens.

Met name bij BORA-hansgrohe is het alle zeilen bijzetten. De Duitse ploeg beschikt op het moment maar over elf fitte renners, hetgeen betekent dat er maar liefst negentien in de ziekenboeg zitten met griep of een blessure.

Ploegmanager Ralph Denk vertelt aan het Duitse Radsport dat het voor veel problemen zorgt bij het invullen van de selecties, en hij ook dingen moet doen die hij liever niet zou doen.

“Je bent verplicht om deel te nemen aan wedstrijden in de World Tour, Milaan-Sanremo kun je niet overslaan. Nu is er ook weer de Ronde van Catalonië in de World Tour, ook daar móeten we aan de start verschijnen. We sturen de renners die fit en gezond zijn van de ene naar de andere race, op het vormpeil letten we al niet meer. Sommigen rijden veel meer dan gepland, wat op de lange termijn fataal kan zijn.”

In Parijs-Nice kreeg BORA-hansgrohe te maken met zeven uitvallers en inmiddels zitten ook Sam Bennett en Ide Schelling in de ziekenboeg. “Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Het zijn vooral infecties van de bovenste luchtwegen, soms is het nog nog een coronabesmetting. Het is een extreme situatie, ook al omdat het in alle koersen prima weer was.”

De Duitse ploeg verschijnt in de Ronde van Catalonië met zes man aan de start, terwijl ze eigenlijk met zeven man mogen starten. Gisteren reden ze de kleine Italiaanse koers Per Sempre Alfredo maar met vier man. “We hebben de filosofie om sowieso niet te koersen met renners die niet fit zijn, ook niet als het om Milaan-Sanremo gaat. De vicieuze cirkel zal ooit eindigen”, besluit Denk.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Uitzinnige Lefevere: ‘Ik ben blij dat de kranten morgen niet geel zullen kleuren voor Jumbo, maar voor ons’

Na afloop verscheen Lefevere voor de camera's van Sporza. "Wat kan ik zeggen? Niks...

Yves Lampaert realiseert zijn droom: ‘Ik win een tijdrit en geel in de Tour, als boerenzoon uit België’

Lampie die de proloog en de eerste gele trui van de Tour wint? Dat...

Van der Poel grapt met Pogacar: ‘Goede banden in de regen?’

De tijdrit in Kopenhagen werd zeker voor de grootste kanshebber gereden in natte omstandigheden....

Mathieu van der Poel trapt niet de waardes die hij voor ogen had: ‘Vorm is beetje een vraagteken na Giro’

In gesprek met Sporza vertelde hij na afloop over de tijdrit, die hij als...

Meer zoals dit

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.