Belgische wielerjournalist: 'Rugdokter Van der Poel verbaasd over vroege comeback, idee was begin zomer competitieklaar te zijn'

Een inkijkje in de revalidatie van Mathieu van der Poel. Volgens een Sporza-journalist hebben hij en de ploeg een risico genomen.

mathieu van der poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

De verbazing was toch wel groot toen Mathieu van der Poel aankondigde in Setimana Coppi e Bartali zijn seizoen te starten. Door ziekte bij ploeggenoot Gianni Vermeersch gebeurde dat zelfs al eerder, in Milaan-Sanremo. En met succes, want MVDP werd derde in La Primavera.

Velen dachten dat hij het hele voorjaar niet in actie zou komen door z'n rugprobleem. Dat was volgens Sporza-journalist Dirk Gerlo ook het initiële plan, zo vertelt hij in de podcast De Tribune. Gerlo had voor die informatie een goede bron.

"Ik heb contact gehad met de chirurg bij wie Mathieu van der Poel zijn rug heeft laten behandelen. Enkele maanden geleden en ook vandaag. Die man had gedacht dat het geen structureel probleem, maar een functioneel probleem was: het verkeerd gebruiken van de rug."

Het plan was duidelijk volgens Gerlo. "Het basisidee was rusten: en dat was niet alleen goed voor het lichaam, maar misschien ook wel voor het hoofd. En dan was de idee om hopelijk terug te zijn tegen 1 april om te beginnen competitiegericht te trainen, om uiteindelijk tegen het einde van de lente, het begin van de zomer echt competitieklaar te zijn. Dus ook de chirurg is verbaasd."

Het lijkt er volgens Gerlo op dat Van der Poel en zijn ploeg een risicootje hebben genomen en gekozen hebben voor 'op het randje revalideren'. "De renner en zijn entourage hebben voor on the edge rehab gekozen: dat betekent dat ze geen seconde tijd wilden verliezen. Er waren intensieve behandelingen door de kinesist en osteopaat."