HomeAchtergrondInterview | Wilco Kelderman: 'De komende jaren wil ik vrijer gaan koersen...

Interview | Wilco Kelderman: ‘De komende jaren wil ik vrijer gaan koersen en de rol van rittenkaper vaker op me nemen’

Wilco Kelderman is dit seizoen nog niet op het niveau waarop hij wil en moet zijn.

Al was zijn negentiende plaats in Tirreno-Adriatico bemoedigend te noemen, want in de winter heeft hij een trainingsachterstand opgelopen. Eerst moest hij herstellen van gebroken ribben en een breuk in zijn heup, vorig jaar opgelopen in de Benelux Tour. Na verloop van tijd werd ook nog een breuk in zijn hand ontdekt, waardoor hij weer zes weken vertraging opliep.

Toch maakte Kelderman begin februari zijn rentree in de Ronde van Valencia, waar hij echter na een valpartij moest opgeven. Een coronabesmetting kwam eroverheen en al met al is de voorbereiding op zijn grote doel – de Giro d'Italia – moeilijk optimaal te noemen. Zeker nadat Kelderman in de laatste koers voor de Giro, Luik-Bastenaken-Luik, wederom ten val kwam.

Maar echt zorgen maakt Kelderman zich niet. “De blessures van vorig jaar zijn genezen, maar het klopt dat ik een korte winter achter de rug heb. Ik heb eigenlijk weinig kunnen trainen. Qua vorm waren de eerste weken dus niet top, maar richting de Giro d’Italia zal het wel in orde komen.”

“De kans is inderdaad aanwezig dat je met een korte winter het hele jaar achter de feiten aanloopt, maar in het voorjaar ga ik nog zoveel mogelijk trainen en dan is het verder vooral hopen dat ik niets meer tegenkom. Dan weet ik dat het goed moet komen.”

“In het begin merkte ik dat ik uren heb gemist in de winter. Qua intensiteit ging het goed, maar mijn herstel verliep minder vlot omdat mijn basis niet groot genoeg was. En die basisconditie zal ik nodig hebben in een grote ronde. Die uren zal ik dus nog moeten gaan maken.”

Het zal nodig zijn om de vele ereplaatsen eens om te zetten in een mooie overwinning. Tot voor kort was Kelderman weinig bezig met de vele ereplaatsen die nog niet hebben geleid tot een grote zege. Hij is immers de renner met de meeste top 10 plaatsen in een WorldTour-koers zonder op dat niveau ooit een koers gewonnen te hebben.

“Ik moet zeggen dat ik vroeger niet veel stilstond bij dat soort statistieken, maar de tijd is wel gekomen om eens een mooie etappe te winnen. Ik was vroeger meer gefocust op het rijden van een klassement, maar dat begint een beetje te veranderen. Misschien nog niet voor de Giro d’Italia, maar ik wil die koerswijze van volgen langzaamaan loslaten.”

“De komende jaren wil ik vrijer gaan koersen. Er zullen wedstrijden komen dit seizoen waarin ik op een andere manier ga rijden dan ik voorgaande jaren vaak deed. Dat zou dit voorjaar al gebeuren, maar dat idee is door mijn gebrekkige voorbereiding enigszins in het water gevallen. Maar die rol van rittenkaper lijkt me zeker leuk om in de toekomst vaker op me te nemen.”

Het gehele interview met Wilco Kelderman lees je in onze Giro-Special, die sinds begin april in de winkel ligt. Verder vind je daarin een uitgebreide terugblik op de Giro d'Italia 2017, een interview met Attila Valter, de Hongaarse hoop tijdens de start in Boedapest! En nog heel veel meer!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO voert tijdens Tour heel wat coronamaatregelen terug in (en dat is vooral slecht nieuws voor de fans)

Het peloton is nog lang niet verlost van het coronavirus. Dat werd duidelijk in...

Christophe Laporte wint openingsetappe Dauphiné, vluchter Herregodts 10 meter voor finish ingerekend

In de Franse Ardèche ging vandaag het Critérium de Dauphiné van start. Toppers als...

Manager Bossuyt: ‘Shari en Toon testten beiden positief na passage in Flamanville, dat is geen toeval’

Anderhalf jaar nadat Toon Aerts betrapt werd op het gebruik van het verboden middel...

📸 Creatieve shirtjesmaker fotoshopt Jonas Vingegaard in Rabobank-Visma tenue

Het contract tussen Jumbo Supermarkten zal overigens wel gerespecteerd worden, maar andere sponsors kunnen...

Meer zoals dit

Manager Bossuyt: ‘Shari en Toon testten beiden positief na passage in Flamanville, dat is geen toeval’

Anderhalf jaar nadat Toon Aerts betrapt werd op het gebruik van het verboden middel...

📸 Sprint van 1000 watt na 10 uur fietsen (en veel achtervolgen) levert Laurens ten Dam vierde plek op in Unbound Gravel

Het is de zwaarste gravelwedstrijd van de wereld en Laurens ten Dam deed andermaal...

🎥 Vingegaard, Bernal en anderen verkennen normaal verboden Puy de Dôme: ‘Héél erg steil!’

Eddy Merckx verloor er zijn Tour nadat hij een vuistslag in zijn lever kreeg...