HomeAchtergrondInterview | Wilco Kelderman: 'De komende jaren wil ik vrijer gaan koersen...

Interview | Wilco Kelderman: ‘De komende jaren wil ik vrijer gaan koersen en de rol van rittenkaper vaker op me nemen’

Wilco Kelderman is dit seizoen nog niet op het niveau waarop hij wil en moet zijn.

Al was zijn negentiende plaats in Tirreno-Adriatico bemoedigend te noemen, want in de winter heeft hij een trainingsachterstand opgelopen. Eerst moest hij herstellen van gebroken ribben en een breuk in zijn heup, vorig jaar opgelopen in de Benelux Tour. Na verloop van tijd werd ook nog een breuk in zijn hand ontdekt, waardoor hij weer zes weken vertraging opliep.

Toch maakte Kelderman begin februari zijn rentree in de Ronde van Valencia, waar hij echter na een valpartij moest opgeven. Een coronabesmetting kwam eroverheen en al met al is de voorbereiding op zijn grote doel – de Giro d'Italia – moeilijk optimaal te noemen. Zeker nadat Kelderman in de laatste koers voor de Giro, Luik-Bastenaken-Luik, wederom ten val kwam.

Maar echt zorgen maakt Kelderman zich niet. “De blessures van vorig jaar zijn genezen, maar het klopt dat ik een korte winter achter de rug heb. Ik heb eigenlijk weinig kunnen trainen. Qua vorm waren de eerste weken dus niet top, maar richting de Giro d’Italia zal het wel in orde komen.”

“De kans is inderdaad aanwezig dat je met een korte winter het hele jaar achter de feiten aanloopt, maar in het voorjaar ga ik nog zoveel mogelijk trainen en dan is het verder vooral hopen dat ik niets meer tegenkom. Dan weet ik dat het goed moet komen.”

“In het begin merkte ik dat ik uren heb gemist in de winter. Qua intensiteit ging het goed, maar mijn herstel verliep minder vlot omdat mijn basis niet groot genoeg was. En die basisconditie zal ik nodig hebben in een grote ronde. Die uren zal ik dus nog moeten gaan maken.”

Het zal nodig zijn om de vele ereplaatsen eens om te zetten in een mooie overwinning. Tot voor kort was Kelderman weinig bezig met de vele ereplaatsen die nog niet hebben geleid tot een grote zege. Hij is immers de renner met de meeste top 10 plaatsen in een WorldTour-koers zonder op dat niveau ooit een koers gewonnen te hebben.

“Ik moet zeggen dat ik vroeger niet veel stilstond bij dat soort statistieken, maar de tijd is wel gekomen om eens een mooie etappe te winnen. Ik was vroeger meer gefocust op het rijden van een klassement, maar dat begint een beetje te veranderen. Misschien nog niet voor de Giro d’Italia, maar ik wil die koerswijze van volgen langzaamaan loslaten.”

“De komende jaren wil ik vrijer gaan koersen. Er zullen wedstrijden komen dit seizoen waarin ik op een andere manier ga rijden dan ik voorgaande jaren vaak deed. Dat zou dit voorjaar al gebeuren, maar dat idee is door mijn gebrekkige voorbereiding enigszins in het water gevallen. Maar die rol van rittenkaper lijkt me zeker leuk om in de toekomst vaker op me te nemen.”

Het gehele interview met Wilco Kelderman lees je in onze Giro-Special, die sinds begin april in de winkel ligt. Verder vind je daarin een uitgebreide terugblik op de Giro d'Italia 2017, een interview met Attila Valter, de Hongaarse hoop tijdens de start in Boedapest! En nog heel veel meer!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | De mooiste en meest opvallende beelden uit Denemarken: MVDP rost bal in zee, Viking Uran en meer

De Tourstart in Denemarken zit erop en alhoewel er van de verwachte waaieretappes niks...

Bakelants stelt vragen bij lead-out Van der Poel: ‘Ik denk dat Mathieu te sterk is voor een goede lead-out’

  In de derde etappe kwam Mathieu van der Poel op drie kilometer van de...

Video | Prachtige blijdschap bij vader Groenewegen en Team BikeExchange-Jayco

Dylan Groenewegen pakte gisteren na twee jaar afwezigheid in de Tour de France weer...

Marcel Kittel is al drie jaar gestopt maar showt doodleuk dat hij 2000 watt fietst

Dat is meer dan ooit, maar daar is wel een verklaring voor...

Meer zoals dit

Interview | Richard Plugge: ‘Natuurlijk is Wout van Aert beter dan Mathieu van der Poel’

Micha Jacobs maakte voor onze collega's van Panorama een lijvig interview met Jumbo-Visma-directeur Richard...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...