Geschrokken Oliver Naesen: 'Ik wist dat Colbrelli in Parijs-Nice met koorts koerste en mij is altijd geleerd dat het regel één is om niet te doen'

De wielerwereld werd maandag opgeschrikt door de hartstilstand van Sonny Colbrelli na de eerste etappe in de Ronde van Catalonië.

Naesen
  • Oliver Naesen Oliver Naesen

Gelukkig gaat het inmiddels naar omstandigheden weer goed met de Italiaan, die vertelde zelfs al weer te denken aan een terugkeer in het peloton. Maar de gebeurtenis heeft de angst in het peloton vergroot en onder andere Patrick Lefevere pleit voor meer medische controles. Zeker voor renners die een coronabesmetting hebben gehad.

"Angstaanjagend", noemt Oliver Naesen de gebeurtenis in gesprek met Het Nieuwsblad. De Belg was een van de vele renners die uit Parijs-Nice stapten met griep. Net als Colbrelli ook deed. "Ik wist dat hij de eerste dag van Parijs-Nice griep had en met koorts verder koerste. Regel één die ik geleerd heb, is dat je niet koerst met koorts. Dat is het slechtste wat er bestaat voor het hart."

"Ik kwam daarnet Johan Museeuw tegen op training. Hij somde een aantal namen op van coureurs wiens loopbaan gestopt is door te koersen of te trainen met koorts. Er gebeuren in het wielrennen veel ongelukken, maar er zijn ook veel hartproblemen."

"Het is een wake-up call, iets reëel. Iets waar ik heel veel bij stilsta en dat nu actueler is dan ooit. Ik ben spijtig genoeg al op een paar begrafenissen geweest van collega's. Dat vergeet je nooit."

"Het toont nog maar eens aan dat de ploegdokters toch echt wel een belangrijke functie hebben. Zij zijn het die de gezondheid van de renners moeten beschermen. Als je een atleet zelf laat beslissen, gaat hij altijd verder koersen."

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.