HomeColumnsColumn | The fall of shame, iedere wielrenner heeft het meegemaakt: als...

Column | The fall of shame, iedere wielrenner heeft het meegemaakt: als een weerloze dominosteen met fiets en al vanuit stilstand tegen de vlakte  

Onze redacteur over wat iedereen met een racefiets heeft meegemaakt bij een stoplicht of iets dergelijks: de ingeklikte 'fall of shame' (en hij vraagt zich af of Mathieu van der Poel het in zijn jonge jaren ook heeft meegemaakt...)

In de wereld van de vleselijke lusten is de ‘walk of shame’ iets om rekening mee te houden. Na een vurige en vermoedelijk door een flinke dosis alcohol ingegeven one night stand dient één van beide ‘geliefden voor één nacht’ de ochtend nadien het pand van de ander te verlaten. Stinkende kleren, haar door de war en het gevoel dat iedereen naar je kijkt met een blik van: die heeft lekker liggen rampetampen vannacht! De walk of shame.

Mathieu van der Poel?

Wij wielrenners kennen ook zo’n moment van schaamte en ik wil het hierbij dopen tot de fall of shame. Iedereen die in het bezit is van een racefiets met klikpedalen heeft het meegemaakt – en wie zegt van niet die liegt, of heeft er geen actieve herinnering meer aan. Oké, misschien heeft fietswonder Mathieu van der Poel het nooit meegemaakt, maar zelfs hij zal als jong jochie toch even aan die klikpedalen hebben moeten wennen? Toch…?

Ik hoef het eigenlijk al niet eens meer te beschrijven, maar omdat ik je het graag laat herbeleven toch even: je klikt tijdens één van je eerste ritjes op de racefiets in die gekke klikpedalen waardoor je fiets en jij een geoliede machine vormen. Een symbiose tussen mens en machine. Als het goed is dan…

Weerloze dominosteen

Want er ligt een gevaar op de loer. Je bent er van tevoren voor gewaarschuwd door je vrienden die al wat langer een racefiets hebben: let op uitklikken als je plotseling stil komt te staan. Je let er dus extra op. De hele tijd is er een stemmetje in je achterhoofd: uitklikken, uitklikken, uitklikken. Daardoor verloopt het in eerste instantie vlekkeloos.

Maar dan, net als je denkt dat je alles onder controle hebt, ben je even niet scherp. Stoplicht, kruispunt, iets anders. Je moet in ieder geval remmen. Je staat stil. En dan: boem. Als een weerloze dominosteen tuimel je op de meest lullige manier tegen het asfalt. O ja, uitklikken.

Grijpskerk

Het stemmetje in je achterhoofd was wat weggedommeld en daar lig je dan. Als een zielig hoopje mens met een fiets bovenop zich. Niks symbiose tussen mens en machine. Het was even mens tégen machine, en de machine won. Het gevolg: de fall of shame.

Ik denk dat iedereen z’n eigen fall of shame (of misschien waren het er wel meerdere) nog wel weet. Die van mij vond plaats bij Grijpskerk, voor een kruispunt waar je een drukke N-weg oversteekt. Ik leg er nog ieder jaar een bosje bloemen en een oud klikpedaal neer.

Beeld: iStock

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

Vader Adrie: ‘Die sprint van Mathieu gaan we het maar niet over hebben… We weten allemaal dat hij een killer is’

In gesprek met WielerFlits vertelde Adrie na afloop over de wereldtitel in het veld....

Wout van Aert na WK cross: ‘Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden’

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik...

Van der Poel heeft mooie woorden over voor Van Aert: ‘We pushen elkaar al tien jaar naar een hoger niveau’

Waar iedereen een move verwachtte bij de balkjes wachtte Mathieu van der Poel uiteindelijk...

Meer zoals dit

Column | Besef goed: Van der Poel en Van Aert zijn de Messi en Ronaldo van het wielrennen en jij maakt het mee!

Onze redacteur neemt in dit crossluwe weekend de tijd om even stil te staan bij het feit hoe bijzonder het is om in het wielerera te leven waarin zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert actief zijn. Lees z'n verhaal en laat het ook tot je doordrengen..

Column | Ik deed mee aan een veldrit en voelde me een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion

Onze redacteur heeft een zware maandag en dat komt omdat hij gisteren meedeed aan een veldrit. Puur om te ervaren hoe zwaar dat is. Na een paar honderd meter lag hij al languit in de blubber: 'Ik rij hier rond als een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion'.

Column | 10 Serieuze en veel minder serieuze voorspellingen voor het nieuwe wielerseizoen

Het crossseizoen zit er straks na het WK wel zo ongeveer op en de...