Almeida zegeviert in bergetappe Ronde van Catalonië: 'Ik voelde me erg goed op de slotklim'

João Almeida wint de bergrit in de Ronde van Catalonië, Nairo Quintana is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Almeida
  • João Almeida João Almeida

De slotklim werd als eerste aangevat door vluchters Bruno Armirail en Mark Donovan. Van dit tweetal bleek de eerste over de beste benen te beschikken, maar ook hij werd op een gegeven moment opgeslokt door de gedemarreerde George Bennett, die als eerste ten aanval trok. De aanval van de Nieuw-Zeelander was onderdeel van de tactiek van zijn ploeg UAE Team Emirates.

Van de absolute topfavorieten ging echter niet iemand van de ploeg uit de Emiraten als eerste aan, maar Richard Carapaz en Sergio Higuita sloegen als eerste een mooi gat. Dat werd echter dichtgereden door Almeida, die leek te rijden voor zijn jonge ploegmaat Juan Ayuso. Door het tempo van de Portugees vlogen de renners er echter bij bosjes af.

Onder anderen Sam Oomen, Steven Kruijswijk en leider Ben O'Connor konden het tempo niet aan. Terwijl ook Ayuso het niet kon bolwerken om met de beste klimmers mee te gaan.

Vier renners bleven vooraan over: Carapaz, Quintana, Higuita en Almeida. Niet ver daarachter kwam ook Wout Poels nog sterk opzetten, maar de Limburger kwam net te laat en eindigde uiteindelijk op zeven seconden als vierde. Carapaz had de rol namelijk intussen moeten lossen. De beslissing zou vallen in een sprint van drie. Door een scherpe bocht in de slotfase was het zaak om goed gepositioneerd te zitten en al met al was Almeida de slimste en snelste.

Zijn reactie na afloop: "Ik ben heel blij. Ik heb wat ongeluk gehad dit seizoen. Vandaag ook, want ik viel in het begin. Maar ik voelde me erg goed. Ik had altijd controle over mijn inspanningen op de slotklim. Ik reed mijn eigen tempo en op het einde kon ik sprinten voor de zege."

"We hebben een goede ploeg hier, want we hebben meerdere renners die kunnen winnen. We speelden verschillende kaarten en uiteindelijk wonnen we."

Nairo Quintana is wel de nieuwe leider, maar Almeida staat in dezelfde tijd en heeft zijn blik inmiddels op het eindklassement geworpen. "Vooral de laatste etappe is nog heel zwaar, maar we gaan zeker nadenken over de eindzege de komende dagen."

Nieuws
  • Cor Vos