Biniam Girmay is eerste Afrikaan die een klassieker pakt na sprintzege in Gent-Wevelgem

Biniam Girmay is de eerste Afrikaan die een klassieker wint na zege in Gent-Wevelgem.

Girmay

De vlucht van de dag bestond uit een aantal zeer sterke renners, maar omdat het in het peloton al snel losbarstte, werden zij vrij snel weer gegrepen. Na de plugstreets ontstond een gevaarlijke groep met onder anderen Asgreen, Van Baarle en Mohoric. Doordat TotalEnergies de slag had gemist, werd ook die poging weer tenietgedaan. In het wiel van de Franse ploeg zaten de renners van Team Jumbo-Visma te glimlachen, want ook Van Aert en Laporte werden zo teruggebracht.

Het wachten was op de Kemmelberg. Hoewel er op de eerste twee keer op de Kemmelberg flinke gaten werden geslagen, kwamen verschillende groepen toch vaak weer samen. Mede vanwege het goede weer, want door het gebrek aan wind was het niet de allerzwaarste editie van Gent-Wevelgem.

Desondanks werd het een ware afvalkoers. De renners die duidelijk een slechte dag hadden: Pidcock, Naesen en Sagan. Terwijl ook sprinters als Groenewegen en Jakobsen niet in het stuk voorkwamen. Het wachten was op de derde keer Kemmelberg. En hoewel Van Aert slecht geplaatst zat, kwam hij toch als eerste boven.

De Belgisch kampioen leek even aan een solo te beginnen, maar Asgreen, Pedersen en Kragh Andersen lagen niet ver achter. Zodoende kwam het weer samen en niet veel later kwamen nog meer groepen terug. Daarbij zat ook Tim Merlier. Net toen de sprinter weer aansloot, gingen Girmay, Laporte, Van Gestel en Stuyven ten aanval. In de achtergrond nam Groupama-FDJ de leiding, maar achter de Fransen zat Van Aert om af te stoppen.

Beetje bij beetje werd er echter toch iets van de voorsprong afgereden, mede doordat de vier koplopers enigszins aan het pokeren waren. Het peloton kwam echter te laat en het zou dan ook in een sprint met vier eindigen. Laporte zat op kop richting de spurt en dat was niet de beste positie bleek. Girmay ging als eerste aan en werd niet meer bijgehaald.

Nieuws
  • Cor Vos