Het wielersprookje van Girmay: 'Vrijdag in de E3 wist hij niet eens of er kasseien op de Oude Kwaremont liggen of niet'

Biniam Girmay heeft de harten veroverd van alle wielerfans met zijn overwinning in Gent-Wevelgem.

Girmay

Het hart van ploegmaat Taco van der Hoorn had Girmay eerder al veroverd. "In alles is hij een coureur: positioneren, tactisch...", vertelde Van der Hoorn tegen Het Nieuwsblad. "Hij kan het allemaal. We hadden alles op hem ingezet, maar dit is wel heel sterk. Hij is zo down-to-earth, die jongen is al blij dat hij profrenner is en verder is hij doodnormaal."

"We ontfermen ons allemaal een beetje over hem. Ik had al snel in de gaten hoe goed hij is. De dag voor de eerste rit van de Ronde van Polen van vorig jaar zette hij Pasqualon bij een bordjessprint op vijf lengtes met zijn dunne beentjes."

"Daags nadien reden we voor Pasqualon. Bini moest proberen in de buurt te blijven en kijken of hij een beetje kon helpen. Die rit ging over in complete kamikaze en de enige die in de finale nog voorin zat, was Bini. Hij finishte meteen achtste. Dan ben je een megatalent."

Ook ploegmaat Aimé De Gendt is onder de indruk van zijn Eritrese ploegmaat. "Baneberg of Kemmelberg: hij kent ze niet. Voor de wedstrijd zei hij gewoon: 'Coach me maar door de radio en ik zal wel zien.' Zaterdag gingen we nog anderhalf uur losrijden, maar hij vond dat een halfuurtje naar de koffiebar en terug ook wel volstond."

"Hij werkt hard, maar hij heeft vooral ongelooflijk veel talent. En alles glijdt van hem af. Hij lacht de hele tijd." Ook ploegmaat Adrien Petit komt met een treffend voorbeeld: "Vrijdag in de E3 wist hij niet eens of er kasseien op de Oude Kwaremont liggen of niet."

Tijdens de koers zelf gaat Girmay vooral zijn eigen gang, lacht manager Hilaire Van der Schueren. "Hij zegt amper iets. Tijdens de wedstrijd is hij om een rijsttaartje komen vragen en hij nam er nog een tweede. Lekker, hè. Dat is ongeveer alles wat hij gezegd heeft."