AGU beweert 'snelste helm ooit' gemaakt te hebben (en hij is nu voor iedereen te koop)

Als je nog wat tijdwinst wil boeken, moet je deze hebben! Volgens AGU dan, maar ook volgens de directeur van een windtunnel...

agu helm beat cycling

De wielerhelm is inmiddels niet meer weg te denken uit het profpeloton en ook wij goedwillende amateurs hebben er - als goed is - allemaal eentje op ons hoofd. Ze komen in allerlei soorten en maten; wat bijvoorbeeld te denken van die aparte 'Napoleon'-tijdrithelm van POC/EF Education. Maar het Nederlandse bedrijf AGU claimt nu de snelste helm ooit gemaakt te hebben, en hij is nu ook te koop voor 'normale' consumenten.

AGU ontwikkelde de twee types wielerhelmen: de transsonic (zonder ventilatie) en de subsonic (met ventilatie). Ze werkten daarbij nauw samen met de TU Eindhoven. In het persbericht melden ze dat ze de 'aerodynamica voor wielerhelmen opnieuw hebben uitgevonden'.

Het was een zoektocht naar de optimale airflow, zo zegt Bert Blocken, de hoogleraar en Scientifc Director van de windtunnel bij de TU/E.

"Het doel is steeds om de wind met zo min mogelijk weerstand over en door de helm te geleiden. We hebben daarbij niet alleen gekeken naar de voorzijde van de helm, maar ook hoe het door de helm stroomt en met name hoe het de helm verlaat. Je zoekt naar een manier om de lage druk achter de helm te minimaliseren. Daarmee heeft AGU met deze helmen een nieuwe mijlpaal bereikt."

Hieronder zie je een filmpje van de helm en hoe die luchtstromen er langs/doorheen gaan.

Yoeri Havik reed voor het eerst met de helm tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen, maar hij is nu (voor 200 euro) voor iedereen te koop in de winkel en op de site van AGU.

Het is overigens opvallend dat AGU kledingsponsor is van Jumbo-Visma, maar dat de Nederlandse ploeg niet met de helmen rijdt van dat bedrijf. De renners van de geelzwarte formatie rijden met helmen van Lazer. Zoals je in het filmpje ziet, rijden de renners van BEAT Cycling wel de AGU-helmen.