Is Van der Poel nog beter dan voor zijn blessure? 'Hij plaatste zijn trainingen op Strava om te laten zien: jullie zijn nog niet van me af'

Mathieu van der Poel is de grote favoriet voor de Ronde van Vlaanderen.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

In het perspraatje voor Dwars door Vlaanderen afgelopen week vertelde de Nederlander zelf dat hij minstens op het niveau was van voor zijn rugblessure. En misschien nog wel beter. Hij won Dwars door Vlaanderen, maar vertelde na afloop dat hij niet de sterkste was in koers.

Volgens zijn trainer Kristof De Kegel was dat naar verwachting, omdat Van der Poel de zware Italiaanse etappekoers Coppi e Bartali nog enigszins in de benen had. "Hij had niet veel overschot, de benen waren niet fris meer", aldus De Kegel in De Volkskrant.

Wat betreft de Ronde van Vlaanderen morgen maakt hij zich totaal niet druk. Dan is Van der Poel wel hersteld. Of hij dan sterker is dan ooit durft De Kegel niet te zeggen. "Het is moeilijk uit te drukken. Er bestaat ook zoiets als de vorm van de dag. Maar de vermogens die hij na zijn hoogtestage trapt over zowel langere perioden als tijdens korte inspanningen, zijn op het peil waar ze moeten zijn."

"Op z'n minst vergelijkbaar met de voorgaande jaren. Maar vergeet niet dat het niveau van het peloton in die tijd ook is gestegen. Iedereen komt tegenwoordig van een berg af."

De Kegel geeft toe dat ze met Van der Poel de limieten hebben opgezocht tijdens de trainingsopbouw. "Gekozen is voor een steile opbouw. Mathieu zat al snel 25 tot 30 uur op de fiets. Artsen gaven van week tot week aan of het verantwoord was. We hielden precies bij wat hij aankon. Er was eigenlijk geen andere keuze. Het was net oké."

Dat Van der Poel het mentaal even moeilijk heeft gehad, beaamt ook De Kegel. "Mathieu was een tijdje ontgoocheld. Maar na een zoektocht naar de weg terug toonde hij grinta. Hij was ongelooflijk gretig, uiterst gemotiveerd. Hij plaatste zijn trainingen op Strava, de prestatieapp, zodat iedereen kon zien wat hij aan het doen was. Kijk: jullie zijn nog niet van me af. Die gedrevenheid is zeker een extra troef geweest."

En het allerbelangrijkste: de rug is nog nauwelijks een issue. "In het begin was het meteen mijn eerste vraag: hoe is het ermee? Dat is gestopt en dat is goed. Hij is er tot in detail mee bezig. Het zal altijd wel een beetje oppassen blijven."