Thijs Zonneveld analyseert wattages Mathieu van der Poel in Ronde van Vlaanderen: 'Sprint vergelijkbaar met vorig jaar, maar met ander resultaat...'

Mathieu van der Poel zet tegenwoordig alles op Strava en journalist Thijs Zonneveld heeft uitgeplozen hoe hard MVDP trapte. Interessante kost!

mathieu van der poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Doordat Mathieu van der Poel al z'n trainingen en wedstrijden - overigens net als Wout van Aert - op Strava zet en daarbij ook de wattages deelt, konden we al perfect volgen hoe hij in Spanje steeds sterker werd na z'n rugproblemen.

Thijs Zonneveld houdt die Strava-activiteiten nog iets nauwgezetter in de gaten dan onze redacteur in de column hierboven. Hij ging de belangrijke momenten uit de koers na en keek welke wattages Mathieu daar reed. Allereerst het moment dat hij op de Paterberg bijna moest lossen maar met een ultieme krachtsinspanning toch weer op het wiel van Pogacar kwam.

Op de Oude Kwaremont moest MVDP ook een gat dichten en dat vroeg een langere inspanning van Van der Poel. Op de Koppenberg eerder in de koers ramde Van der Poel een kleine twee minuten met 620 watt naar boven.

En dan natuurlijk nog die merkwaardige sprint met twee..ehhh vier. Je kunt aan de sprint zien dat Van der Poel het heel slim aangepakt heeft. Eerst de twee vanachter opvangen en dan all out.

En omdat Van der Poel - toen nog bij wijze van uitzondering - de Ronde van 2021 ook op Strava zette, kan Zonneveld de twee sprints mooi vergelijken. Conclusie: ze waren vergeklijkbaar, maar met een heel ander resultaat... Helaas deelt Tadej Pogacar z'n ritten nooit op Strava, dus over zijn vermogens op de beslissende momenten blijft het gissen.