Nog meer cijfertjes over Ronde van Vlaanderen Mathieu van der Poel: wattages tonen aan dat het stuk zwaarder was dan in 2021

De trainer van MVDP vergeleek wattages uit 2021 en 2022 en deelde dat. Wat blijkt: deze editie was toch wel een stukkie zwaarder...

mathieu van der poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Wielrennen kijken is natuurlijk gewoon het mooist met beeld erbij en de matadoren zien stoempen op de Paterberg of Oude Kwaremont - en wat te denken van een eindsprint in Oudenaerde. Maar wielrennen kijken is tegenwoordig óók de cijfertjes achter het stoempen bekijken.

Thijs Zonneveld maakte eerder al een analyse van de piekmomenten van Mathieu van der Poel in De Ronde van afgelopen zondag.

En ook z'n trainer Kristof De Kegel deelde al wat gegevens. Hij postte de wattages van alle vier de eindsprints die zijn pupil al afwerkte in Vlaanderens Mooiste.

Maar nu is er meer. In z'n Instagram stories deelde De Kegel ook een vergelijking in de wattages tussen de editie van dit jaar en die van 2021. Niet op bepaalde hellingen, maar z'n waardes per tijdseenheid - 15 seconden, 1 minuut, 5 minuten, 10 minuten, 20 minuten en een uur.

Wat blijkt: al die waardes uit 2022 waren hoger dan het jaar ervoor. In de 15-secondenwaarde, de sprint dus, duwde Van der Poel zo'n 100 watt meer dan een jaar ervoor. Ook op de lange duur was er een verschil: in 2022 was MVDP een uur lang goed voor 382 watt, terwijl dat in 2021 nog 370 watt was. Check het zelf in de afbeelding hieronder.

(Nota bene: er kunnen externe factoren zoals het weer invloed hebben op je wattages, maar in 2022 was het zelfs kouder dan in 2021 en als de temperaturen zo onder de 12 graden celsius komen heeft dat in principe een negatief effect op je wattages - dat geldt overigens ook als de temperatuur erg hoog is.)

De waardes van 2021 en 2022 vergeleken. | Beeld: Insta Kristof De Kegel/Atlanta Rouleur Collection

Aanstaande zondag mag Mathieu van der Poel z'n indrukwekkende wattages loslaten op de hellingen van de Amstel Gold Race. Een week later zijn de kasseien van Parijs-Roubaix aan de beurt. Daarna neemt MvdP even rust om vervolgens op 'hoogtestage' naar het hoogtehotel aan de Spaanse kust te gaan waar hij zich ook op de voorjaarsklassiekers voorbereidde.

Hij liet al doorschemeren graag de Giro te rijden, maar helemaal zeker is het nog niet. De Tour de France met de start in Denemarken staat wel sowieso op het programma.