HomeAchtergrondTrek-Segafredo-ploegleider Yaroslav Popovych levert medicijnen en voedsel aan thuisland Oekraïne: 'Eerst wilde...

Trek-Segafredo-ploegleider Yaroslav Popovych levert medicijnen en voedsel aan thuisland Oekraïne: ‘Eerst wilde ik het leger in, maar mijn vrouw zei dat ik gek was’

Yaroslav Popovych is logischerwijs even niet bezig met wielrennen, maar met het helpen van zijn landgenoten.

Hij vertelde erover in The Roadman Cycling Podcast. “Toen de oorlog begon, was ik in de UAE Tour. Dat was heel zwaar. Ik zat in de koers, maar was de hele tijd het nieuws aan het checken. Ik sliep misschien twee uur per nacht, want de rest van de tijd was ik aan het kijken hoe de situatie in Oekraïne was. Het was te veel om me ook nog te focussen op de race en om de mannen bij te staan.”

Na de UAE Tour zouden Strade Bianche en de Tirreno-Adriatico op zijn programma staan, maar hij werd vervanger door zijn collega Grégory Rast. “Mijn hoofd was er niet naar om me honderd procent te focussen en beslissingen te nemen. En na de Tirreno-Adriatico zou ik sowieso anderhalve maand vrij zijn richting de Giro d'Italia.”

En dus helpt Popovych momenteel zijn landgenoten. “Ik kom uit Drohobych en daar is het vrij stil. Er zijn wat spanningen geweest, maar het gaat daar vrij goed. Mijn eerste gedachte was om in het leger te gaan. Ik dacht meteen als een wielrenner om er vol in te gaan. Daarna heb ik het met mijn vrouw besproken, maar zij zei: 'Fuck you, you're stupid. The will kill you.'

Later belde Popovych met een vriend in Kiev die in het leger zit. “Hij zei dat ik kon komen, maar hij vroeg ook: waarom zou je hierheen komen, heb je militaire ervaring? Ik zei: 'Nee, maar ik kan het daar leren.' Hij zei weer dat het niet makkelijk zou zijn om nu te leren in Oekraïne en dat ik beter kon bijdragen door het helpen van Oekraïners in Europa.”

“Dus ben ik gaan samenwerken met een bedrijf en sindsdien breng ik medicijnen naar de grens. Ik heb al vier keer de trip gemaakt van Italië naar Oekraïne. 1500 kilometer heen en terug. Dat blijf ik tot aan de Giro d'Italia doen. Ik heb drie keer medicijnen gebracht en de laatste keer half medicijnen en half voedsel.”

Popovych heeft veel steun ontvangen vanuit het peloton. “Mijn ex-ploegmaat Chechu Rubiera heeft zijn huis beschikbaar gesteld voor een Oekraïense familie, de zus van John Degenkolb helpt mensen onder te brengen in Duitsland, ik heb contact gehad met de Roglic-foundation die willen helpen door geld te sturen voor Oekraïense wielrenners.”

“Quinn Simmons heeft een liefdadigheidspagina geopend en hij heeft me 10.000 euro geschonken. Edward Theuns, Jasper Stuyven en Mads Pedersen hebben hun shirt verkocht en dat geld naar mij gestuurd. Dat helpt me enorm in het werk dat ik nu doe voor mijn landgenoten.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | De mooiste en meest opvallende beelden uit Denemarken: MVDP rost bal in zee, Viking Uran en meer

De Tourstart in Denemarken zit erop en alhoewel er van de verwachte waaieretappes niks...

Bakelants stelt vragen bij lead-out Van der Poel: ‘Ik denk dat Mathieu te sterk is voor een goede lead-out’

  In de derde etappe kwam Mathieu van der Poel op drie kilometer van de...

Video | Prachtige blijdschap bij vader Groenewegen en Team BikeExchange-Jayco

Dylan Groenewegen pakte gisteren na twee jaar afwezigheid in de Tour de France weer...

Marcel Kittel is al drie jaar gestopt maar showt doodleuk dat hij 2000 watt fietst

Dat is meer dan ooit, maar daar is wel een verklaring voor...

Meer zoals dit

Interview | Richard Plugge: ‘Natuurlijk is Wout van Aert beter dan Mathieu van der Poel’

Micha Jacobs maakte voor onze collega's van Panorama een lijvig interview met Jumbo-Visma-directeur Richard...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...