HomeNieuwsAlexander Kristoff soleert naar zege in waaierspektakel Scheldeprijs, QuickStep mist de slag,...

Alexander Kristoff soleert naar zege in waaierspektakel Scheldeprijs, QuickStep mist de slag, Nederlanders twee en vier

Windje schuin van achter in Zeeland en het werd een slagveld in de Scheldeprijs. Andermaal een slechte dag voor de ploeg van Lefevere. Maar die Kristoff, prachtig! En geen Jakobsen, maar wel twee Nederlanders bij de eerste vier.

Het is nog niet het Vlaamse voorjaar voor QuickStep-Alpha Vinyl. In de Ronde van Baskenland won Julian Alaphilippe gisteren nog een rit, maar op de geliefde thuisgrond van de ploeg in Vlaanderen wil het nog niet echt lukken. Het zal Patrick Lefevere niet blij stemmen.

Want na de Ronde van Vlaanderen 'verprutste' zijn ploeg ook de Scheldeprijs. Het was de hele dag waaierrijden en de blauwwitte mannen met Fabio Jakobsen als speerpunt misten collectief de slag. Een beklijvend gevecht tussen waaier één (met bijvoorbeeld Tim Merlier en Jasper Philipsen, Alexander Kristoff en een kwartet van BORA-hansgrohe) en waaier twee (de QuickStep-waaier).

Lang bleef het verschil zo rond de halve minuut, maar uiteindelijk brak de veer toch bij de QuickSteppers; bij het ingaan van de laatste lokale ronde van 17 kilometer was de achterstand meer dan twee minuten op de eerste waaier. De snelheid lag bijzonder hoog. In de eerste twee koersuren legden de renners 100 kilometer af. Cees Bol zat aanvankelijk ook in de eerste waaier, maar hij was de pechvogel van de dag: lekke band en weg kansen.

Bol had waarschijnlijk graag willen sprinten tegen Philipsen (Merlier reed voor hem) en Bennett, maar dat zat er niet in. Sowieso was het na zo'n zware koers en de samenstelling van de veertien vooraan niet zomaar met z'n allen naar de streep rijden in Schoten.

Het was in de laatste ronde een tactisch steekspel, waarbij ook de jonge Nederlander Casper van Uden (DSM) zich liet gelden. BORA had het numerieke overwicht, maar Sam Bennett was leeg, waardoor ze hun grootste troef verloren.

Alexander Kristoff was allesbehalve leeg en besloot de sprint niet af te wachten. Op zeven kilometer van de streep demarreerde de Noor van het al zo succesvolle Intermarché-Wanty-Gobèrt. Op een enorme plaat reed hij weg bij alles en iedereen.

Bij de vrouwen werd pas de tweede Scheldeprijs ooit gereden. Die tweede editie kende dezelfde winnares als de vorige: Lorena Wiebes. Ze versloeg in de sprint in Schoten de Italiaanse vrouwen Chiara Consonni en Rachele Barbieri. Voor Wiebes is het al de vierde zege van het seizoen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Julie De Wilde lang eruit na harde val in Classic Brugge-De Panne

Julie De Wilde was knap mee met het elitegroepje in het waaiergeweld van de...

5 Redenen waarom de E3-Prijs stiekem de mooiste koers van het jaar is

Niks Strade Bianche, Roubaix of De Ronde... Onze redacteur is verliefd op de E3; en wel om onderstaande 5 redenen!

Wout van Aert blikt vooruit op E3: ‘Op mijn 28e maak ik stilaan deel uit van middenveld’

Morgen wordt met de E3 Saxo Bank Classic de 'mini Ronde van Vlaanderen' gereden,...

Kaden Groves wint eerste massasprint in Catalonië, Ide Schelling net naast podium

Na drie bergritten waren vandaag eindelijk de sprinters aan de beurt in de Ronde...

Meer zoals dit

🎥 Julie De Wilde lang eruit na harde val in Classic Brugge-De Panne

Julie De Wilde was knap mee met het elitegroepje in het waaiergeweld van de...

Kaden Groves wint eerste massasprint in Catalonië, Ide Schelling net naast podium

Na drie bergritten waren vandaag eindelijk de sprinters aan de beurt in de Ronde...

DSM-duo speelt het slim in Brugge-De Panne en verschalkt Wiebes: Pfeiffer Georgi wint

Het was in de Classic Brugge-De Panne niet zulk hondenweer als een dag eerder...