HomeNieuwsAlexander Kristoff soleert naar zege in waaierspektakel Scheldeprijs, QuickStep mist de slag,...

Alexander Kristoff soleert naar zege in waaierspektakel Scheldeprijs, QuickStep mist de slag, Nederlanders twee en vier

Windje schuin van achter in Zeeland en het werd een slagveld in de Scheldeprijs. Andermaal een slechte dag voor de ploeg van Lefevere. Maar die Kristoff, prachtig! En geen Jakobsen, maar wel twee Nederlanders bij de eerste vier.

Het is nog niet het Vlaamse voorjaar voor QuickStep-Alpha Vinyl. In de Ronde van Baskenland won Julian Alaphilippe gisteren nog een rit, maar op de geliefde thuisgrond van de ploeg in Vlaanderen wil het nog niet echt lukken. Het zal Patrick Lefevere niet blij stemmen.

Want na de Ronde van Vlaanderen 'verprutste' zijn ploeg ook de Scheldeprijs. Het was de hele dag waaierrijden en de blauwwitte mannen met Fabio Jakobsen als speerpunt misten collectief de slag. Een beklijvend gevecht tussen waaier één (met bijvoorbeeld Tim Merlier en Jasper Philipsen, Alexander Kristoff en een kwartet van BORA-hansgrohe) en waaier twee (de QuickStep-waaier).

Lang bleef het verschil zo rond de halve minuut, maar uiteindelijk brak de veer toch bij de QuickSteppers; bij het ingaan van de laatste lokale ronde van 17 kilometer was de achterstand meer dan twee minuten op de eerste waaier. De snelheid lag bijzonder hoog. In de eerste twee koersuren legden de renners 100 kilometer af. Cees Bol zat aanvankelijk ook in de eerste waaier, maar hij was de pechvogel van de dag: lekke band en weg kansen.

Bol had waarschijnlijk graag willen sprinten tegen Philipsen (Merlier reed voor hem) en Bennett, maar dat zat er niet in. Sowieso was het na zo'n zware koers en de samenstelling van de veertien vooraan niet zomaar met z'n allen naar de streep rijden in Schoten.

Het was in de laatste ronde een tactisch steekspel, waarbij ook de jonge Nederlander Casper van Uden (DSM) zich liet gelden. BORA had het numerieke overwicht, maar Sam Bennett was leeg, waardoor ze hun grootste troef verloren.

Alexander Kristoff was allesbehalve leeg en besloot de sprint niet af te wachten. Op zeven kilometer van de streep demarreerde de Noor van het al zo succesvolle Intermarché-Wanty-Gobèrt. Op een enorme plaat reed hij weg bij alles en iedereen.

Bij de vrouwen werd pas de tweede Scheldeprijs ooit gereden. Die tweede editie kende dezelfde winnares als de vorige: Lorena Wiebes. Ze versloeg in de sprint in Schoten de Italiaanse vrouwen Chiara Consonni en Rachele Barbieri. Voor Wiebes is het al de vierde zege van het seizoen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Meer zoals dit

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...