HomeAchtergrondNa alle wattages: dit was het gedetailleerde eet- en drinkschema van Mathieu...

Na alle wattages: dit was het gedetailleerde eet- en drinkschema van Mathieu van der Poel tijdens de Ronde van Vlaanderen

Bijna net zo belangrijk als hard trappen: goed eten en drinken. Zo deed Mathieu van der Poel dat in De Ronde.

Het draait natuurlijk om de wattages in de Ronde van Vlaanderen. Door de openheid die Mathieu van der Poel betracht, hebben we die de afgelopen dagen al veel langs zien komen. Z'n trainer Kristof De Kegel gaf interessante gegevens vrij en Thijs Zonneveld maakte een analyse van de sleutelomenten uit Vlaanderens Mooiste.

Maar om die wattages te kunnen leveren, moet je veel eten (ook in de vloeibare vorm van gelletjes) en drinken, zo weet de geoefende fietser. Uiteraard pakken ze dat bij de profs nog wat professioneler aan dan wij, die een banaan in ons achterzakje steken en spreekwoordelijk gaan met die banaan.

Zo zat er tijdens de Ronde van Vlaanderen een papiertje op de bovenbuis van de Canyon van Van der Poel geplakt met een gedetailleerd voedingsschema, viel de mensen van CyclingTips op (de betekenis van de symbolen op het papiertje vind je onderaan het artikel).

Trainer Kristof de Kegel heeft niet alleen verstand van wattages, maar geeft aan CyclingTips ook wat uitleg over dit papiertje. “In zo’n lange koers waarin je langer dan zes uur kracht moet produceren, is je voedingsplan cruciaal. De timing en de hoeveelheid is enorm belangrijk. Als ik het uitleg aan renners vergelijk ik het met slaap. Wanneer je twee uur slaap mist, krijg je die ook niet meer terug.”

Daarom is eten vanaf het begin van de koers ook zo belangrijk. “Als je in het eerste uur te weinig eet of drinkt, zal je dat in het vierde, vijfde en/of zesde uur van de koers bekopen. We hebben veel renners die het voedingsschema op de sticker zetten en we gebruiken dat al een tijdje.”

Van der Poel nam volgens De Kegel zo'n 100 tot 120 gram koolhydraten per uur. Dat is ook wel zo ongeveer het maximum dat een menselijk lichaam kan verwerken – ook daarin is MVDP weer bijzonder getalenteerd…

Betekenis symbolen op het papiertje

Naar verluidt zijn de rondjes en rechthoekjes die Van der Poel voornamelijk in he begin van de koers verorbert respectievelijk rijstcakejes en energierepen. Gedurende de koers stapt hij over op gelletjes, die je centraal op het papiertje ziet (de emoji staat voor een gelletje met cafeïne erin). Helemaal rechts staan de bidons, met alleen water of met sportdrank erin.

Zoals je ziet, stapt Van der Poel gedurende de koers over van vast voedsel naar de vloeibare gelletjes. Iedereen die zelf weleens een langere toertocht heeft gereden, zal beamen dat het vaste voedsel op den duur wat moeilijker 'weg te krijgen' is. Bovendien, ook niet geheel onbelangrijk in een wedstrijd, kost het veel minder tijd om even een gelletje te nemen in vergelijking met de repen en cakejes.

(De hamburger die Van der Poel na de koers at, staat niet op het stickertje maar die had hij natuurlijk wel verdiend…)

Beeld: Sporza screenshot

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Meer zoals dit

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Rel Intermarché en Hermans duurt voort: ‘Ploeg die zo omgaat met renners, daar wil ik geen deel van uitmaken’

Het zag er na en tijdens de Baloise Belgium Tour zo mooi uit voor...

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...