HomeAchtergrondWout van Aert mag weer trainen: 'Roubaix kan hij halen, maar honderd...

Wout van Aert mag weer trainen: ‘Roubaix kan hij halen, maar honderd procent zal hij niet zijn’

Wout van Aert zal nog niet aan de start staan van de Amstel Gold Race, maar heeft wel weer groen licht gekregen om de trainingen te hervatten.

De Belgisch kampioen onderging dinsdag verschillende medische tests en die waren naar behoren. Het belangrijkste: Van Aert heeft geen klachten meer en daarnaast zijn er geen na-effecten aan de oppervlakte gekomen. Het grote doel voor Van Aert is nu om Parijs-Roubaix van volgende week zondag te halen.

De Nederlandse ploeg benadrukt dat er nog geen uitsluitsel gegeven kan worden wat betreft de keienklassieker. De grote vraag is hoe Van Aert de trainingsweek doorkomt en ook welk niveau hij kan halen in Frankrijk. Gewoon meerijden om het meerijden zal Van Aert niet doen.

Sportarts Johan Bellemans vertelt tegen Het Nieuwsblad over de invloed van een coronabesmetting op de conditie. “Ik vermoed dat hij lichtjes is blijven losrijden. Dan zal hij snel zijn conditie terugvinden. Maar ik neem aan dat ze nog geen medische checks tot aan zijn maximale hartslag gedaan hebben. Daar is het per definitie te vroeg voor. Als je echt wil zien of er cardiale veranderingen zijn, moet dat onder een maximale inspanning.”

Toch denkt Bellemans dat Van Aert zijn rentree deze maand nog kan maken. “Roubaix halen is niet onmogelijk, maar honderd procent zal hij niet zijn. Ergens tussen 95 en 98 procent moet hij dan wel kunnen halen.”

Sportarts Kris Van der Mieren van de Belgische Wielerbond denkt dat de vorm ook niet ineens weg is: “Die uithouding is niet uit zijn lijf. Als atleet heeft zijn lichaam bovendien een uitstekend fysiek geheugen. Met enkele trainingen kan hij dat weer herstellen. Dat hoeft geen nadeel te zijn, het kan soms zelfs een voordeel zijn.”

“Maar het is en blijft koffiedik kijken. De ene renner komt in een sukkelstraatje terecht als hij te snel weer zware trainingen inlast, de andere heeft er geen moeite mee om er snel weer te staan. Zo’n virale infectie heeft op iedereen een ander effect. Het zal zaak zijn voor Van Aert om in eerste instantie met langere duurtrainingen in een lagere hartslagzone te beginnen en daarna pas de zwaardere blokken in te lassen. Ze zullen dagelijks moeten finetunen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Tour de France | Hoeveel verdien je met een etappezege, de eindzege en alle andere klassementen?

Gele trui Hoewel Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard het voor het geld niet...

Meer zoals dit

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.