HomeAchtergrondMathieu van der Poel in topvorm naar de Amstel Gold Race: 'In...

Mathieu van der Poel in topvorm naar de Amstel Gold Race: ‘In Spanje zei hij van de ene op de andere dag: hèhè, eindelijk goede benen’

Mathieu van der Poel is na zijn zege in de Ronde van Vlaanderen ook de grote favoriet voor de Amstel Gold Race.

Volgens vader Adrie is dat geen belemmering. Al ziet hij genoeg renners die het zijn zoon moeilijk kunnen maken, vertelt hij tegen de NOS. “Je mist nog wat renners. Van Aert, Alaphilippe, Pogacar, Valverde. Er is een aantal teams dat hun kopman mist. Dan moet er anders gekoerst worden, maar er rijden nog voldoende andere kandidaten rond. Kijk naar een Laporte bij Jumbo-Visma, die kan ook winnen.”

Een tussendoortje zal het niet zijn, maar het is geen geheim dat Van der Poel vooral Parijs-Roubaix met rood omcirkeld heeft in zijn agenda. “Een koers die hij vorig jaar voor het eerst reed. In weersomstandigheden die hem uitstekend lagen. Het zal er nu droog bij liggen geloof ik. Maar hij kijkt er al gigantisch naar uit.”

Van der Poel is volgens zijn waardes beter dan ooit tevoren. Wie dat een aantal weken geleden had gezegd, was voor gek verklaard. Ook door Adrie. “Wat er de afgelopen negen maanden heeft gespeeld… Je moet wel karakter hebben wil je zo snel weer op niveau komen na rugproblemen. De rustperiode moet een hel voor hem geweest zijn.”

“Hij keek uit naar de UAE Tour in februari, naar de Strade Bianche. Dat soort koersen. Maar de eerste wedstrijd die aanvankelijk haalbaar leek? De Amstel Gold Race. Op zondag 10 april. Morgen dus.”

Het herstel van zijn rug ging allemaal sneller dan gedacht en inmiddels heeft Van der Poel dit seizoen een derde plaats in Milaan-Sanremo en zeges in de Coppi e Bartali, Dwars door Vlaanderen en Ronde van Vlaanderen achter zijn naam staan. “In Spanje zei hij van de ene op de andere dag: hèhè, eindelijk goede benen. En vanaf toen is het wel heel snel gegaan.”

Door ziekte in de ploeg werd Van der Poel ineens opgetrommeld voor Milaan-Sanremo. Achteraf een goede beslissing volgens Adrie. “Hij zei: ik moet zaterdag nog een duurtraining doen. Nou, toen zei ik tegen hem: dat kan je ook in die wedstrijd doen. En gaat het goed, dan gaat het goed. En als je nog de finale kan rijden, heb je dat ook al een keer gedaan. Des te beter. Daar ga je later misschien plezier van hebben.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | De brug en de wind! Alles wat je moet weten over etappe 2: Roskilde-Nyborg

Parkoers Analisten, ploegleiders en ook renners waren er na de Tourpresentatie al praktisch zeker van....

Uitzinnige Lefevere: ‘Ik ben blij dat de kranten morgen niet geel zullen kleuren voor Jumbo, maar voor ons’

Na afloop verscheen Lefevere voor de camera's van Sporza. "Wat kan ik zeggen? Niks...

Yves Lampaert realiseert zijn droom: ‘Ik win een tijdrit en geel in de Tour, als boerenzoon uit België’

Lampie die de proloog en de eerste gele trui van de Tour wint? Dat...

Van der Poel grapt met Pogacar: ‘Goede banden in de regen?’

De tijdrit in Kopenhagen werd zeker voor de grootste kanshebber gereden in natte omstandigheden....

Meer zoals dit

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.