HomeAchtergrondJumbo-Visma blijft presteren ondanks dat het in de hoek van de klappen...

Jumbo-Visma blijft presteren ondanks dat het in de hoek van de klappen zit: ‘Voor we beslissen over Wout, gaan we nog uitgebreid testen’

Tiesj Benoot werd knap derde in de Amstel Gold Race en Jonas Vingegaard liet zich zien in de Ronde van Baskenland, maar het zit Team Jumbo-Visma momenteel niet mee.

Als we de tijd even terugdraaien naar Parijs-Nice, dan zag de wereld er voor Team Jumbo-Visma heel anders uit. Met Wout van Aert had de ploeg de topfavoriet voor het voorjaar, terwijl met Primoz Roglic een van de topfavorieten voor de rondes van een week en de heuvelklassiekers aan boord was.

Het enige zorgenkindje op dat moment was Tiesj Benoot na zijn valpartij in Strade Bianche. De Belg is nu juist een van de weinige renners die op de toppen van hun kunnen presteren. Christophe Laporte viel in zowel de Ronde van Vlaanderen als de Amstel Gold Race, terwijl de ploeg al onthoofd was zonder kopman Wout van Aert, die moest afhaken voor de Ronde met een Covid-besmetting.

Wanneer Van Aert terugkeert is de vraag. Een vraag waar nog geen antwoord op is, verzekert Richard Plugge in Het Laatste Nieuws. Hij traint weer, maar de intensiteit van die trainingen houdt de ploeg voorlopig achter de schermen. “We willen speculatie tegengaan. Ik heb zelf heel erge Covid gehad twee jaar geleden, in de eerste golf. Tot vandaag voel ik daar nog steeds effecten van als ik aan het sporten ben. Ik ben natuurlijk van een heel ander niveau, maar ik heb ondervonden wat de impact kan zijn.”

“We hebben met ons medisch management heel duidelijk afgesproken dat we voorzichtiger dan voorzichtig zijn. Ook omdat we de effecten van het coronavirus niet kennen op de langere termijn. Je hart, je spiermetabolisme, je longen: het kan allemaal aangetast worden.”

Het is dus afwachten volgens de manager. “Wout traint en nu moeten we kijken hoe hij zich ontwikkelt. Er komen nog doelen. Later dit jaar, en ook de komende jaren. Ik heb liever dat hij nu even twee weken rust neemt, of drie weken, of vijf weken voor mijn part, als dat nodig is om daarna weer normaal te kunnen koersen.”

“Voor we beslissen, gaan we uitgebreid testen”, vervolgt Plugge zijn verhaal. “We gaan kijken of alles in orde is met zijn hart, enzo. We bekijken het dag per dag. Maar één ding is zeker: we nemen geen enkel risico met de gezondheid van onze renners.”

Primoz Roglic

Hoewel de gevallen allemaal anders zijn, puilt de ziekenboeg van de ploeg inmiddels uit. Naast Van Aert klaagde Primoz Roglic in Baskenland over pijn aan zijn knie. “Deze week is het er duidelijk niet beter op geworden”, vertelde hij na afloop. Van een zwaardere orde was het wegvallen van Milan Vader, die hard ten val kwam in een afdaling en in een ziekenhuis in Spanje ligt. Even werd gevreesd voor het ergste, maar de laatste update van de ploeg is dat hij stabiel is.

Het ongeluk in Spanje komt bovenop eerder ongeluk. In Le Samyn brak Michel Hessmann zijn sleutelbeen, in de GP Denain ging Lennard Hofstede onderuit waarna hij zijn enkel en bekken brak en in de E3 liep Tosh Van der Sande een breuk in zijn elleboog op. Daarnaast kwakkelen David Dekker (rustperiode na Covid) en Tim van Dijke (knieblessure) ook al een tijdlang. Tom Dumoulin lijkt na zijn redelijke Amstel Gold Race juist op de weg terug van een periode waarin hij zich niet fit voelde.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Remco Evenepoel beantwoordt vragen van fans: ‘Of ik al gedacht heb aan veldrijden? Ja’

Soudal QuickStep is vertrokken op trainingskamp in het Spaanse Calpe. Ook Remco Evenepoel is...

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Waar kunnen Cees Bol en Cavendish nog heen op het hoogste niveau? Deze ploegen zitten nog niet vol

Ramon Sinkeldam heeft al een nieuwe ploeg gevonden, maar niet iedereen heeft die luxe....