Ploegleider Quick Step-Alpha Vinyl bijt van zich af na aanrijding waarbij Alaphilippe ten val kwam: 'Ik ben altijd een van de voorzichtigste ploegleiders'

Een opmerkelijk incident was in de Brabantse Pijl, waar Quick Step-Alpha Vinyl-ploegleider Geert De Bondt Bryan Coquard aanreed die vervolgens onder andere Quick Step-Alpha Vinyl-kopman Julian Alaphilippe ten val bracht.

Alaphilippe
  • Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe

De Bondt wilde in de slotfase langs het peloton zodat hij Remco Evenepoel in de kopgroep kon bijstaan. Er was weinig ruimte en De Bondt tikte met de auto Coquard aan, die vervolgens een deel van het peloton ten val bracht. De Bondt vertelde over het incident tegenover Het Laatste Nieuws.

"We claxonneerden veelvuldig om de renners te laten horen dat we eraan kwamen. Wij volgden de volgwagen van INEOS Grenadiers. Het peloton ging naar rechts, maar Bryan Coquard keek achter zich en raakte de wagen.

"Zo nam hij iedereen mee in z'n val. Hij moest gewoon niet achter zich kijken. Dit was de eerste keer in tien jaar dat zoiets mij overkwam en normaal ben ik altijd een van de voorzichtigste ploegleiders."

Nadien deed hij ook nog zijn verhaal tegen Sporza. Daarbij ging hij uitgebreid in op de situatie van Julian Alaphilippe. De wereldkampioen leek namelijk naar zijn sleutelbeen te grijpen en even werd gevreesd voor het ergste. "Hij heeft nog een stuk van de koers gereden en hij zei dat hij oké was. Hij is nu zelfs gaan bijtrainen."

De Bondt vertelde dat hij per se langs moest om Evenepoel te kunnen bijstaan. "De kopgroep had een voorsprong van 1 minuut. INEOS mocht van de jury naar voren en ook wij kregen een teken dat het toegestaan was. We claxonneerden aan de finish naar de renners en het ging vrij goed, tot één renner omkeek en een beetje van zijn lijn ging. Hij raakte onze wagen en dan is het niet leuk..."

"Ik kan begrijpen dat de renner zegt dat wij er niet moesten zijn, maar het is dubbel. Als er vooraan iets gebeurt met Remco, dan is dat onze verantwoordelijkheid. Ik zit al 10 jaar in de wagen en het is de eerste keer dat er zoiets gebeurt."