Philippe Gilbert heeft problemen met luchtwegen maar start wel in Parijs-Roubaix: 'Er is veel druk binnen de ploeg om te koersen'

Philippe Gilbert is niet helemaal fit, maar start toch in Parijs-Roubaix.

Gilbert
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Gilbert won in 2019, maar verwacht er dit jaar niet al te veel van. Tegen HLN: "Ik ben hier vooral om mijn ervaring door te geven, voor en tijdens de koers. Natuurlijk hoop ik een rol te spelen, niet zomaar mee te rijden, maar ik heb dit seizoen nog niets bewezen of laten zien. Dus gemakkelijk wordt het niet. Ik zal blij zijn als ik meedoe, als ik de finish haal binnen 1 of 2 minuten van de winnaar. En niet ergens anoniem."

Er is één probleem: Gilbert is niet helemaal fit. Hij heeft last van zijn luchtwegen. "Ik heb nog moeite met ademhalen. Vooral in de Amstel voelde ik dat, als ik moest klimmen en stevige inspanningen moest doen. Dan kreeg ik niet genoeg zuurstof binnen. Ik heb er wel een beter oog op voor Roubaix, dat is meer één lange inspanning dan iedere keer die korte hellingen."

Wie de voorzichtigheid van Jumbo-Visma rondom Wout van Aert ziet, vraagt zich af of Gilbert ook niet beter even rust neemt de komende tijd. "Er is weinig andere keuze. Er is veel druk binnen de ploeg om te koersen. Tim Wellens moet meteen na de Brabantse Pijl naar Frankrijk om daar te koersen. De ploeg heeft het niet makkelijk, er is heel wat stress rond de punten om in de WorldTour te blijven."

"Er is geen visie meer op lange termijn. We leven van week tot week, bijna van dag tot dag. Er is veel druk. Het zou inderdaad beter zijn iets langer te herstellen, maar ik leef op hoop. Al zullen we misschien over een maand zeggen dat dit niet de slimste keuze was."