Michel Wuyts: 'José is een zeventiger en bleef voor de continuïteit, dat had toch ook andersom gekund?'

Michel Wuyts is sinds dit seizoen geen commentaarduo meer met José De Cauwer. En dat doet hem nog steeds pijn.

Wuyts

In gesprek met Het Parool doet Wuyts zijn verhaal nog eens. "Ik klampte mij vast aan evaluatiegesprekken van voorbije jaren waarin werd gesteld dat ze met mij door wilden. Dan komt er een nieuwe baas binnen bij de VRT, die neemt de botte bijl en hakt erin. Er was niets in mij dat zei: kom, je wordt ouder papa, moet je niet wat anders? Ik zag het niet aankomen."

Het niet doorgaan met Wuyts werd door de omroep gegooid op zijn pensioengerechtigde leeftijd, maar De Cauwer bleef wel behouden als co-commentator. "Hij is een zeventiger. Volgens De Windt (hoofdredacteur Sporza, red.) bleef hij aan om voor continuïteit te zorgen. Dat was de genadeslag voor mij. Het had toch andersom gekund?"

De Belg praat desondanks nog altijd vol passie voor het vak van commentator. Wuyts denkt dat een goede zich van een mindere onderscheidt door bezetenheid. "Over die hartstocht moet je beschikken vanaf een leeftijd van vijf of zes jaar oud. Als je dat dan al niet hebt, wordt het zeer lastig."

"Ik sluit niet uit dat er een inhaalslag mogelijk is, maar die zul je dan voor een deel moeten veinzen. Hoe eerder je instapt, hoe groter de opstapeling van informatie."

Wuyts noemt zich bevoorrecht dat hij zo lang zijn geld heeft verdiend met wielrennen. "Ik ben een gelukzak, het speelt zich allemaal af in een domein dat vroeger mijn hobby was. Je verwezenlijkt een grote uitdaging. Dat is het, want je moet als commentator een grote groep mensen boeien. Bovendien school je jezelf bij in het vakgebied waar je zo van houdt."

Nog steeds is Wuyts actief voor onder meer Bahamontes en Het Laatste Nieuws, maar hij had de hedendaagse generatie nog graag becommentarieerd. "Zij maken het wielrennen zoveel aantrekkelijker dan het de voorbije decennia was. Ze gooien het over een andere boeg en alle andere volgen. Het is een geweldige periode. Het krioelt in het peloton van de jongeren. Elke revolutie is interessant, maar deze wielerrevolutie helemaal."