Bradley Wiggins deelt persoonlijk verhaal en vertelt slachtoffer te zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag: 'Ik heb het nooit volledig verwerkt'

Bradley Wiggins deelt een verschrikkelijk verhaal uit zijn pubertijd.

Wiggins

Een verhaal dat hij voor het eerst vertelt in een interview met Men's Health. De Tourwinnaar van 2012 zegt tegen het tijdschrift dat hij op dertienjarige leeftijd slachtoffer is geweest van grensoverschrijdend gedrag van een coach. De coach over wie hij spreekt, blijft onbekend. "Ik heb het nooit volledig verwerkt. Het heeft invloed op mij gehad als volwassene. Ik heb het verdrongen."

Wiggins is nog steeds nauw betrokken bij het peloton, want tegenwoordig is hij analyticus en zit hij in koers op de motor voor Eurosport. De Brit denkt dat de passie voor wielrennen deels gevormd is door zijn moeilijke jeugd, waarin hij nooit over het misbruik heeft kunnen praten.

"Mijn stiefvader was nogal gewelddadig tegen me. Ik wilde gewoon weg uit mijn omgeving. Ik werd zo eenzaam. Ik was in veel opzichten een vreemde tiener en ik denk dat de drang naar de fiets voortkwam uit tegenslagen."

De fiets zat echter ook in de genen, want Gary Wiggins - zijn biologische vader - was ook renner. Hij liet de jonge Wiggins achter toen die nog jong was. In 2008 stief Gary Wiggins na een gevecht. Wiggins zegt dat zijn vader is vermoord. "Ik heb hem voor het eerst ontmoet toen ik achttien was. We bouwden een soort relatie op, maar die jaren voor hij werd vermoord, heb ik hem niet meer gesproken."

"Hij was mijn held. Ik wilde mezelf tegenover hem bewijzen. Hij had ook een hele goede wielrenner kunnen zijn, maar hij verspilde zijn talent. Hij was een alcoholist, manisch depressief, behoorlijk gewelddadig en gebruikte veel drugs."