Marta Cavalli wint na Amstel Gold Race ook potje muurklauteren van Van Vleuten in Waalse Pijl

Na de Amstel Gold Race schrijft Marta Cavalli ook de Waalse Pijl op haar naam.

Cavalli

Zeven keer achter elkaar won Anna van der Breggen op de Muur van Huy, maar eindelijk zou er een nieuwe winnaar worden gekroond nu de Nederlandse gestopt is. Een aantal renners koos ervoor om vroeg koers te maken, waaronder Yara Kastelijn en Anouschka Koster. Hun vlucht werd echter tenietgedaan op de voorlaatste klim: de Côte de Cherave van zo'n kilometer aan acht procent.

Daar viel Ashleigh Moolman aan, maar de renster van SD Worx werd teruggehaald door Annemiek van Vleuten. Een van de grootste slachtoffers op dat heuveltje was Katarzyna Niewiadoma, die de voorlaatste jaren regelmatig gelijke tred wist te houden met Van der Breggen. De Poolse werd vooraf bestempeld als een van de grote favorieten, maar had duidelijk niet haar beste dag.

SD Worx zat niet voor het eerst met een overtal vooraan en nadat enkele groepen samensmolten, trok Niamh Fisher-Black ten aanval. Ook die werd weer teruggegrepen en vervolgens richtten alle dames zich op die loodzware slotklim naar Huy. Ook Movistar zat nog met drie rensters vertegenwoordigd vooraan, waardoor Van Vleuten een ideale lead-out kreeg naar de voet van de Muur.

Al op een kilometer van de meet besloot Van Vleuten eraan te beginnen. Enkel Lippert, Cavalli, Vollering en Moolman konden bij de eerste versnelling volgen. In de steilste bocht versnelde ze nog eens en leek ze definitief een gat te slaan, maar Cavalli had duidelijk goed ingedeeld en dichtte het gat. In de sprint bleek de Italiaanse net iets sterker dan Van Vleuten. Niet ver daarachter eindigde Vollering op een derde plek.

Nieuws
  • Cor Vos