Rus Ilnoer Zakarin richt zich radeloos tot UCI: 'Jullie moeten je verantwoordelijkheid nemen en onze situatie oplossen, doe iets!'  

De renner van de ontbonden Gazprom-ploeg vindt dat de UCI iets moet doen voor hem en zijn werkloze collega's. Lees zijn smeekbede.

ilnoer zakarin
  • Ilnur Zakarin Ilnur Zakarin

Sinds de Russische inval in Oekraïne staan Russische sporters onder druk. Wimbledon besloot onlangs nog geen Russische en Wit-Russische tennissers mee te laten doen aan het befaamde tennistoernooi en ook in het wielrennen heeft het z'n invloed.

Individuele Russische renners, zoals bijvoorbeeld Aleksandr Vlasov van BORA-hansgrohe mogen gewoon rijden, maar dan wel onder neutrale vlag. Voor de renners van de Russische ploeg Gazprom-Rusvelo is het anders. De UCI trok hun licentie in, gezien de nauwe banden (staatsbedrijf) van hoofdsponsor Gazprom met het Russische regime van Poetin.

Een van de renners die sinds die beslissing zonder werk zit, is de gelouterde Ilnoer Zakarin. De Rus vindt dat het nu tijd is dat de UCI hem en zijn collega's die bij de ploeg reden perspectief bieden, zo laat hij weten in een statement op Instagram waarin hij zich rechtstreeks tot de wielerbond richt.

"Het is vijftig dagen geleden dat mij en mijn ploeggenoten het recht werd ontnomen om ons beroep uit te oefenen. We krijgen geen salaris meer en hebben geen doelen meer om naar toe te leven. We hebben met jullie willen samenwerken, maar nu is het tijd voor jullie om écht jullie verantwoordelijkheid te nemen en een oplossing te bieden voor onze situatie! Stop met praten en onderneem actie. Onze toekomst hangt van jullie af!"

Ilnoer Zakarin is inmiddels 32 en reed sinds 2021 voor Gazprom-Rusvelo. Daarvoor was hij lange tijd actief voor Team Katusha. Hij won onder andere twee etappes in de Giro, een rit in de Tour de France, het eindklassement van de Ronde van Romandië en hij eindigde een keer als vijfde in eindrangschikking van de Giro en negende in die van de Tour.

Nieuws
  • Cor Vos