Annemiek van Vleuten zet kroon op voorjaar met solozege in Luik-Bastenaken-Luik: 'Ik ben beter dan ooit, maar winnen is moeilijker geworden'

Annemiek van Vleuten wint voor de tweede keer in haar loopbaan Luik-Bastenaken-Luik.

Vleuten

Ondanks een rits aan ereplaatsen en dat ze woensdag in de Waalse Pijl op waarde werd geklopt door Marta Cavalli, was Van Vleuten wederom de absolute topfavoriet. Ze besloot op de Redoute zelfs al aan de boom te schudden. Daar sloeg ze al een gaatje, maar uiteindelijk kwam alles toch weer samen. Onder anderen Demi Vollering, Elisa Longo Borghini, Ahsleigh Moolman-Pasio, Cavalli en Grace Brown sloten weer aan.

Die laatste ging er na de Redoute in haar eentje vandoor, maar Marlen Reusser en Arlenis Sierra hielden haar onder controle in dienst van respectievelijk Vollering en Van Vleuten. Op de Roche aux Faucons ging Van Vleuten vervolgens vanaf de voet al aan. Ze peuzelde Brown op en liet iedereen achter. Toch was het na de Roche aux Faucons nog niet gedaan, want door de tegenwind was ze in haar eentje in het nadeel.

Maar Van Vleuten hield stand en soleerde uiteindelijk naar de zege. Achter haar sprintten Brown en Vollering naar de tweede en derde plek. Voor Van Vleuten is het na Omloop Het Nieuwsblad en een rit en de eindzege in de Ronde van Valencia haar vierde zege van het seizoen.

Van Vleuten na afloop: "Winnen is moeilijker geworden in vrouwenwielrennen. Ik ben beter dan ooit, maar dat geeft niet altijd de zege. Ik besloot twee keer voluit te gaan, op de Redoute en Roche-aux-Faucons. Ik had het vertrouwen dat ik ze kon lossen. Het was niet makkelijk met het overtal van SD Worx na de Redoute. Ze wilden niet rijden, en dat is hun goed recht."

"Hoe meer inspanningen, hoe groter de kans dat ik solo zou rijden. Ik kon het niet geloven tot de finish, want er was na Roche aux Faucons volle tegenwind. Ik wist dat het moeilijk zou zijn om solo te gaan, maar geweldig dat het gelukt is. Nu ga ik even genieten van mijn goede voorjaar en doe ik twee weken rustig aan. De Tour de France wordt mijn grote doel daarna."

Nieuws
  • Cor Vos