HomeAchtergrondBas Tietema denkt dat het uitgesprokenen van Evenepoel goed is voor de...

Bas Tietema denkt dat het uitgesprokenen van Evenepoel goed is voor de sport: ‘Wat dat betreft is hij meer een Nederlander’

Bas Tietema denkt dat de tweespalt die Remco Evenepoel oproept alleen maar goed is voor de wielersport.

Tietema vertelde erover in de podcast De Grote Plaat. “Ik ken Remco een beetje en wat over hem geschreven wordt, gaat natuurlijk als een achtbaan. Als het slecht gaat, wint hij nooit meer een grote ronde want hij heeft al vaak laten zien dat hij erdoorheen zakte.”

De keerzijde is er ook als hij zoals zondag wint in een koers als Luik-Bastenaken-Luik. “Dan wint hij weer en is hij magistraal. Dan is hij fantastisch… Zo gaat dat cirkeltje telkens rond.”

“In Nederland vond ik Sven Kramer vrij vergelijkbaar. Gewoon weten hoe goed je bent en dat ook uitspreken. Ik vraag me af of het door hem zelf komt als hij in de Privé staat. Als hij een nieuwe hond heeft, wordt er over die hond geschreven.”

“Hij is wel uitgesproken. Hij praat ook in de derde persoon over zichzelf. Dat heeft Rico Verhoeven ook. Die heeft het altijd over Team Rico. En Remco zei ook: 'Ik heb de beste Remco laten zien.' Dat vind ik altijd wel grappig, maar vooral Belgen zijn iets terughoudender. Hij is wat dat betreft meer een Nederlander.”

De tweespalt die Evenepoel veroorzaakt is volgens Tietema juist goed voor de wielersport als geheel. “Al met al denk ik dat het juist goed is voor het wielrennen. Een beetje strijd. Dat zie je ook in de Formule 1. Je krijgt twee kampen, al moet dat wel met respect gaan natuurlijk.”

Vervolgens ging het ook nog even over de fysieke capaciteiten van de Belg, die meer kilo's met zich meezeult dit seizoen. “Als je kijkt wie de grote rondes hebben gewonnen, zijn dat niet de lichtste klimmers. Wel licht, maar meer een allroundtype. Ik denk dat je dat goed zag in Luik.”

“Zijn kracht is meer het hardrijden en dat zag je ook in de tijdrit van de Algarve. Dat was ook hetgeen wat hij deed in Luik. Hij reed niet weg op de beklimming. Vervolgens deed hij een tijdrit van 40 minuten. Dat is ook zijn kracht. Hij is niet de beste klimmer misschien, maar met ook de oppervlakte die hij heeft komt er qua wattage per kilo niemand in de buurt.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Richard Plugge geen fan van kampioenstruitjes: ‘Ik geloof heilig in dat teamgevoel en dat creëer je mede door hetzelfde shirt te dragen’

Pascal Eenkhoorn pakte de nationale kampioenstrui vrijdag, maar Jumbo-Visma-manager Richard Plugge is geen fan...

BK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix twee treintjes op te stellen?

Eindelijk! De royale (maar ondertussen onthoofde) sprint op het BK in Middelkerke komt eraan....