HomeAchtergrondMilan Vader zit alweer op de hometrainer en vertelt over horrorcrash: 'Herinner...

Milan Vader zit alweer op de hometrainer en vertelt over horrorcrash: ‘Herinner me niets, moest alles vanaf nul leren, zoals lopen’ 

Hij heeft ook een speciaal bedankje in huis voor degene die z'n leven redde.

Het was schrikken geblazen toen er in de Ronde van Baskenland drie weken geleden een renner in het geelzwart kermend van de pijn in de berm lag na een afdaling. Milan Vader duikeld in zijn derde koers voor de Jumbo-Visma over de vangrail en kwam hard ten val. Hij moest daarna enkele dagen in kunstmatige coma worden gehouden.

Gelukkig kon hij daar worden uitgehaald, maakte de ploeg al eerder bekend. Hij werd naar het ziekenhuis in Rotterdam vervoerd en Vader zelf maakte bekend dat hij dat inmiddels ook verlaten heeft en thuis aan z'n herstel zal gaan werken. In een boodschap op Instagram blikt hij uitgebreid terug op de crash.

“Het voelde aan alsof het tijd was voor een update over mijn toestand. De voorbije drie weken waren onzeker voor mij en de mensen rondom mij. Daarom gaven we niet veel updates; zo konden we ons concentreren op wat echt belangrijk was. Het team en mijn familie hielden constant contact en we zijn superblij met het proces. De situatie verbetert dag per dag.”

“Ik herinner me niets van de dag van de crash. Tot ik vorige week wakker werd. Ik moest alles vanaf nul opnieuw leren, zoals lopen. Ik heb echt enorm veel geluk gehad dat ik deze crash overleefd heb. Intussen hebben specialisten van het ziekenhuis in Rotterdam naar mijn fracturen gekeken. Blijkt dat ik voldoende hersteld ben om het ziekenhuis te mogen verlaten en mijn revalidatie thuis verder te zetten.”

Tenslotte heeft hij een aantal dankwoorden in huis, met daarbij een bijzonder bedankje. “Ik wil iedereen bedanken voor de lieve berichten, dat gaf me echt kracht. Maar ik wil vooral ook de koersdokter van de Ronde van Baskenland bedanken, hij redde m'n leven door zo snel te handelen. En natuurlijk wil ik ook de hele Jumbo-Visma-familie bedanken.”

Milan Vader is van huis uit een mountainbiker en rijdt sinds dit seizoen voor Jumbo-Visma. Op de MTB kwam hij naast Mathieu van der Poel uit op de Olympische Spelen, maar kon hij geen potten breken. In 2018 werd hij al wel eens derde op het EK en ook in de wereldbekers was hij soms vooraan te vinden.

De 26-jarige Zeeuw maakte dit jaar de gedeeltelijke overstap naar de weg – want hij zou wel blijven mountainbiken. Hij maakte z'n debuut in de Ronde van Valencia en startte daar veelbelovend. Naast de Ronde van Baskenland reed hij ook de Strade Bianche, waarin hij als 50e over de meet kwam.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Fabio Jakobsen: ‘Als ik de beelden van mijn val zie, denk ik eigenlijk veel meer aan Bjorg Lambrecht’

In gesprek met het Algemeen Dagblad keek hij nog eens terug op de crash die...

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...

Taco van der Hoorn over zijn plannen: ‘Nee, ik ga niet aanvallen om enkel in beeld te rijden’

We spraken Taco van der Hoorn na de presentatie over zijn plannen deze Tour...

Video | Indrukwekkende beelden: Jonas Vingegaard rijdt door geluidsmuur tijdens Tourtijdrit

Vingegaard was duidelijk de grote favoriet van de Deense wielerfans in Kopenhagen tijdens de...

Meer zoals dit

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...

Tour | Hoe de gelukzaligheid van Lampaert vorm kreeg: the days before and the evening after…

“Het is te hoog gegrepen om Van Aert, Ganna en Van der Poel te...

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...