HomeAchtergrondHeerlijk Giro-verhaal uit de oude doos van Gerben Karstens: 'We plunderden de...

Heerlijk Giro-verhaal uit de oude doos van Gerben Karstens: ‘We plunderden de lokale cafés, tegen de Italianen zei ik dat ik volgende week wel zou betalen’

De vorig jaar overleden Gerben Karstens reed de Giro maar één keer, in 1973. Maar hij won wel meteen en kon heerlijk vertellen over hoe het er toen aan toeging in het peloton...

Vorig jaar overleed Gerben Karstens. De renner uit vervlogen tijden was altijd goed voor wat sappige anekdotes en voor een eerder Giro-special spraken we hem over zijn ervaringen met de Ronde van Italië.

Piano, piano

De Leidenaar deed slechts één keer mee aan de Giro, maar won toen, in 1973, wel direct een rit. Hij was de sterkste op de wielerbaan in Milaan, waarin hij de sterkte was in een sprint. Hij vertelt over hoe er in die tijd werd gekoerst in de Giro.

“In Italië was het altijd: piano, piano. We reden het begin van de etappes vaak op het dooie gemak en pas in de laatste dertig kilometer werd er gekoerst. Eerder mocht je niet demarreren, want dat kreeg je te horen. Die Italianen waren grote coureurs. Bartali en Coppi en in mijn tijd gasten als Motta en Gimondi…”

Eerder vertelde Jos van Emden al over de vriendelijke inborst van de Italianen. En ook Karstens kan daar over meepraten. Hij heeft een mooie anekdote in huis.

Cafés plunderen

“Ik reed in 1973 voor het Duitse team Rokado en weet nog dat het bloedheet was. Tegenwoordig komen ploegleiders drinken afleveren, maar in onze tijd gebeurde dat niet. Wij doken als het warm was het café in om drinken te halen. Eigenlijk plunderden we de lokale cafés. Ze hielpen je daar gewoon. Ik zei dan: ik kom volgende week betalen. In Italië reageerden ze: tutti bene, helemaal goed.”

Karsten diept ook nog een enigszins sadistische anekdote op, van een regendag in de Giro van ’73. Qua temperatuur helemaal niet nodig om het café in te duiken voor extra water.

“Toch ging ik tijdens die etappe het café in. Toen ik terugkwam in het peloton kwamen ze als aasgieren op me af. Iedereen vroeg drinken aan me. Ik zei: jongens, het is helemaal niet nodig. Ik heb het allemaal omgekieperd voor hun neus. Om te laten zien dat je op de fiets ook karakter nodig hebt.”

Dit interview met Gerben Karstens werd eerder gepubliceerd in onze Giro-special van 2020. Die van 2023, uiteraard met net zulke mooie verhalen, ligt in de winkel!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Chris Froome schittert in eigen, hilarische versie van Bentley-reclame

Op sociale media is een hype ontstaan naar aanleiding van een reclamespotje van Bentley,...

Puck Moonen beleeft heftig wielerdagje: ‘Viel op een gegeven moment flauw op de achterbank van het busje’

Puck Moonen had tot 2021, na haar jaren bij Lotto Soudal, nog een contract...

Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: ‘Het is geen keuze uit luxe’

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits...

Meer zoals dit

De Cauwer over Van Aert en De Lie op EK: ‘Achteraf hadden ze de rollen beter om kunnen draaien’

Weer was het net niet voor Wout van Aert. Op het EK wielrennen op...

Wieleranalisten over mogelijke fusie Jumbo en Soudal Quick-Step: ‘Het lijkt haast onmogelijk te realiseren’

Het nieuws kwam gisteravond bij menig wielerliefhebber binnen als een donderslag bij heldere hemel....

🎥 Puck Pieterse neemt je mee op verkenning op het olympische MTB-parkoers: ‘Opgelet voor plankje!’

(Bijna) alle toppers uit het mountainbikecircuit zijn dit weekend afgezakt naar Élancourt, een gemeente zo'n...