HomeAchtergrondGiro | Jean-Paul van Poppel over 'vaderfiguur' Hennie Kuiper: 'Dan liet hij...

Giro | Jean-Paul van Poppel over ‘vaderfiguur’ Hennie Kuiper: ‘Dan liet hij het bad vollopen en als ik terug was kon ik zo instappen’

De sprinter van weleer haalt herinneringen op aan zijn Giro's en daaruit blijkt nog maar eens wat voor fantastisch mens kamergenoot Hennie Kuiper is.

Voorafgaand en tijdens de Giro blikken we naast de actuele zaken ook terug met Nederlanders die al eens succes boekten in bella Italia. Eerder kwam bijvoorbeeld wijlen Gerben Karstens aan bod, met mooie verhalen over café plunderen; vandaag iets minder ver terug in de tijd met Jean-Paul van Poppel.

We kennen de oud-sprinter van onder andere PDM en Festina van zijn negen (!) etappezeges in de Tour de France, maar ook in de Giro won hij vier keer. Die zeges boekte hij in 1986 en 1989. De Giro van 1986 was zijn allereerste grote ronde en JPP bewaart er goede herinneringen aan.

“De tweede rit was naar Catania en daar wist ik Eric Vanderaerden en Urs Freuler te verslaan. Ik pakte de roze trui, maar een dag later verspeelde ik die in de ploegentijdrit. Ik heb zo’n oude legerkist waarin die trui bewaard ligt. In mijn tijd kregen steeds meer buitenlandse ploegen interesse in de Giro. Het was een andere tijd, maar als ik eraan terugdenk: heel leuk.”

Hij was met name onder de indruk van ploeggenoot Hennie Kuiper. “Ik lag die Giro van 1986 op de kamer met Hennie Kuiper. Die was altijd een half uur eerder binnen in bergetappes. Dan liet hij het bad vollopen en als ik terug was kon ik zo instappen. Hennie was een vaderfiguur. In die tijd had je een groot en klein bed in de hotelkamer. Hennie zei: ‘ik neem het kleine bedje wel, want jij hebt lange benen.’ Daar ging ik dan beschaamd mee akkoord. Dat zegt alles over Hennie.”

In 1989 sneeuwstorm overleefd dankzij grappa

In 1989 won Van Poppel twee ritten, maar een helse bergrit met sneeuw staat hem het meeste bij. Ploeggenoot Erk Breukink verloor daar de Giro vanwege een hongerklop.

“Het was een wrede rit, waarin de Italiaanse sprinters met de auto naar beneden gingen.Ik ben daar afgedaald met een jack van een mecanicien en thee met een beetje Grappa in mijn bidon. De flessen Grappa lagen achter in de auto. Ik vond dat niet bepaald lekker, maar het was een goede manier om warm te blijven.”

Dit interview met Jean Paul van Poppel werd eerder gepubliceerd in onze Giro-special van 2020. Die van 2022, uiteraard met net zulke mooie verhalen, ligt in de winkel!

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vaderdagactie! 3x Wieler Revue met meer dan 50 procent korting! (Inclusief onze Tourspecial)

Zondag 18 juni is het weer Vaderdag en als jouw vader van wielrennen houdt...

Belgische renner Julian Mertens in kunstmatige coma na ongeval op training

Team Bingoal WB meldt op sociale media dat de 25-jarige Belgische renner Julian Mertens...

Victor Campenaerts maakt zich gereed voor comeback: ‘Soms dacht ik echt: wat doe ik met mijn leven?’

Victor Campenaerts liep een breuk in zijn wervelkolom op na een valpartij in Bredene...

Lotto Dstny wil af van Ridley: financieel ongenoegen en problemen met materiaal zorgen voor spanningen

Lotto Dstny rijdt al 12 jaar rond met de fietsen van het Belgische Ridley....

Meer zoals dit

Vaderdagactie! 3x Wieler Revue met meer dan 50 procent korting! (Inclusief onze Tourspecial)

Zondag 18 juni is het weer Vaderdag en als jouw vader van wielrennen houdt...

Victor Campenaerts maakt zich gereed voor comeback: ‘Soms dacht ik echt: wat doe ik met mijn leven?’

Victor Campenaerts liep een breuk in zijn wervelkolom op na een valpartij in Bredene...

📸 Bahrain-Victorious trekt met nieuwe outfit én fiets naar Tour

De laatste jaren maken veel WorldTour-ploegen er een gewoonte van om voor een grote...