HomeGiro d'ItaliaGiro | Tijdrijden met toetje! Alles wat je moet weten over etappe...

Giro | Tijdrijden met toetje! Alles wat je moet weten over etappe 2: Boedapest-Boedapest

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Historie en parkoers

Van de fusiegemeente Boedapest kent Boeda de langste geschiedenis; de Kelten hadden er de eerste nederzettingen. Aan de latere Romeinse tijd herinneren het amfitheater, het aquaduct en enkele gebouwen. Pest is van recenter oorsprong, rond de tiende eeuw.

Het oogstrelende centrum met de bruggen dateren veelal uit de 19de eeuw. De renners vertrekken van het Heldenplein, waar de zeven torens model staan voor de zeven hoofdmannen van de stammen die Hongarije hebben gesticht. Ze rijden over de Kettingbrug, de meeste antieke stadsbrug.

Boedapest is na de Eerste Wereldoorlog de hoofdstad geworden van Hongarije dat voordien deel was van Oostenrijk-Hongarije. Bekend blijft de stad ook van de Hongaarse opstand tegen het Sovjet-regime in 1956 en van zijn topvoetballer uit die tijd Ferenc Puskas. In de stadstijdrit met start in Pest rijdt elke renner naar de oever van de Donau rivier om dan via de brug die het Margherita eiland met beide oevers verbindt, via de westelijke oever naar de slotklim te rijden.

De finish ligt op het Budha plein bij het kasteel met uitzicht over de stad. De laatste anderhalve kilometer zijn deels over kasseitjesachtige stenen en bergop, waarvan de eerste honderden meters een gemiddeld stijgingspercentage hebben van 10 procent met een maximum van 14, daarna wordt de klim minder steil tot de finish.

De Italiaan Edoardo Affini zal zijn nipte nederlaag van vorig jaar in de openingstijdrit tegen Ganna graag willen goedmaken. Vandaag zal hij het onder meer moeten opnemen tegen zijn ploegmaten Tobias Foss, vorig jaar derde in de openingstijdrit, en Tom Dumoulin, ook een specialist in dit werk en met de klim op het eind licht in het voordeel?

Als Dumoulin het haalt wordt hij de Nederlander met de meeste Giro-ritzeges. Tot dit jaar staat hij met vier zeges gelijk met Jean Paul van Poppel die ze alle in massasprints behaalde, twee in 1986 en twee in 1989. Dumoulins won drie keer een tijdrit en eenmaal een bergrit. In 2016 de openingstijdrit in Apeldoorn, in 2017 zowel de tijdrit in Umbrië als de bergrit naar Oropa en in 2018 de openingstijdrit in Jeruzalem.

Profiel van de tijdrit

Profiel van het klimmetje

Met z'n steile begin en daarna de uitloper is de slotklim eigenlijk een typische Limburgse klim. Die kan Tom Dumoulin natuurlijk dromen gezien z'n traningsgebied… (maar ook Mathieu van der Poel zou hier nog wel eens alle registers open kunnen trekken)

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes vanaf het moment dat het tv-signaal in de lucht is – en dat is meestal al erg vroeg! Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in de korte talkshow Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Remco Evenepoel beantwoordt vragen van fans: ‘Of ik al gedacht heb aan veldrijden? Ja’

Soudal QuickStep is vertrokken op trainingskamp in het Spaanse Calpe. Ook Remco Evenepoel is...

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Dit is het parkoers van de Giro 2023: 3 tijdritten, bergritten met meer dan 5000 hoogtemeters

Gisteravond maakte de RCS, de organisator van de Giro, het parkoers bekend van de...

Organisatie van de Giro maakt parkoers voor Remco Evenepoel met 3 tijdritten

Nog helemaal vast staat het parkoers niet, maar het lijkt erop dat de organisatie...

Cassani over verschil Giro/Tour: ‘Ik ben gezond jaloers op wat de Fransen kunnen’

Maar geen verwijten van Cassani naar de UCI en de ASO. Hij vindt dat...