HomeAchtergrondThijs Zonneveld over massale val in sprint Vierdaagse van Duinkerke: 'Hadden net...

Thijs Zonneveld over massale val in sprint Vierdaagse van Duinkerke: ‘Hadden net zo goed De Lie kunnen bestraffen’ 

Bekijk de beelden en oordeel zelf. Maar ook de UCI krijgt onderuit de zak van Zonneveld. We hebben ook nog de reacties van hoofdrolspelers Sam Welsford en Arnaud De Lie.

De sprint in de eerste rit van de Vierdaagse van Duinkerke (die overigens zes dagen duurt) werd gisteren ontsierd door een massale valpartij. De jury besloot degene die als eerste over de streep kwam, DSM-Australiër Sam Welsford, te diskwalificeren.

Het was nogal wat voer voor discussie; Welsford sprint wat breed met de ellebogen en maakt een beweging naar De Lie toe – maar er lag ook een gek knikje in de laatste meters. Bovendien lijkt zijn grootste slachtoffer, de Belg Arnaud De Lie, als een soort stormram door een gat te willen sprinten dat er niet is.

Zie hier ook de twee voornaamste conclusies die Thijs Zonneveld op basis van de beelden trok, waarbij ook de UCI-commissarissen zeker niet vrijuit gingen vanwege het goedkeuren van dat rare bochtje.

De twee hoofdrolspelers zelf reageerden ook. Hieronder lees je de reacties die ze gaven (via de ploeg in het geval van De Lie) op sociale media. Ook Lotto-ploegleider Nicolaas Maes reageert – en is wat minder diplomatiek..

Reactie Arnaud De Lie en ploegleider Nicolaas Maes

“Ik ging echt heel snel, ik ben zeker dat ik het gewonnen had. Ik kon de valpartij niet vermijden. Op dit moment voel ik me redelijk oké, ik ben vooral teleurgesteld dat ik niet kon winnen vandaag. Het team heeft echt hard voor me gewerkt en ik wou hen belonen.”

Ploegleider Nicolaas Maes wond er wat minder doekjes om in een eerste reactie tegenover Het Nieuwsblad: “Als dit niet moedwillig iemand tegen de grond rijden is, dan ken ik er niets meer van. Als iemand sneller is, moet je hem laten passeren en niet proberen tegen te houden.”

De Waal van Lotto-Soudal heeft overigens geen breuken overgehouden aan de val. Hij komt niet meer aan de start in Duinkerke, want hij heeft wel een lichte hersenschudding opgelopen.

Reactie Sam Welsford

“Bovenal hoop ik dat iedereen oké is. Het is nooit mijn intentie geweest om iemand te doen vallen en een valpartij te veroorzaken. Als je met iemand in contact terwijl je aan het sprinten bent met meer dan 70 kilometer per uur, is het heel moeilijk om de controle te behouden. Jammer genoeg resulteerde dat in een crash.”

“Nogmaals, dit was niet mijn intentie. Ik bied dan ook mijn excuses aan voor wat er gebeurd is en ik hoop echt dat iedereen die gevallen is oké is.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Aert en media-aandacht: ‘Hij gaat er op een manier mee om waardoor het voor mij weinig energie kost’

In de podcast De Koers is van Ons van Het Nieuwsblad is Ard Bierens...

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Meer zoals dit

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.