HomeAchtergrondGiro | Mathieu van der Poel: 'Wordt lastig om Ewan eraf te...

Giro | Mathieu van der Poel: ‘Wordt lastig om Ewan eraf te krijgen vrijdag, hoop zelf sterkere renner te worden van drie weken Giro’ 

Mathieu van der Poel sprak voor aanvang van de Giro over z'n eigen kansen op het roze, hoe het gaat zijn in de derde week (want dat deed hij nog nooit), z'n bucketlist als wielrenner en Tom Dumoulin.

Mathieu van der Poel deed al een grappig quizje met de mensen van de Giro-organisatie, maar vanmiddag stond hij de verzamelde pers serieus te woord over z'n eerste Giro d'Italia.

De troef van Alpecin-Fenix werd bevraagd over tal van onderwerpen (het ging niet alleen over de Giro). Hieronder lees je een samenvatting van waar hij allemaal over sprak in Boedapest.

Roze trui vrijdag?

Het eerste grote doel van de komende Giro is de ritzege in de eerste etappe en de roze trui die daar automatisch aan vastzit. Vooraf werd gezegd dat het een aankomst was die op het lijf geschreven was van Van der Poel. Na verkenning nuanceerde hij dat een beetje.

“Het gaat moeilijk worden om de rappe mannen, Caleb Ewan in het bijzonder er daar af te krijgen. Het is een zware aankomst, maar ook weer niet zo lastig. Iedereen denkt dat je het roze wel even pakt, maar was het maar zo makkelijk…”

Die roze trui zou hij graag hebben, maar het is anders dan vorig jaar in de Tour. “De roze droom is iets minder groot dan de gele droom van vorig jaar, dat had natuurlijk ook met de hele voorgeschiedenis te maken. Maar ik hou van Italië. Na Roubaix was ik nog wel een beetje vermoeid, maar ik heb echt heel veel zin in de Giro.”

Het hooggebergte en drie weken koersen

Van der Poel maakte nog eens duidelijk dat hij van plan is de Giro uit te rijden. Als dat lukt, is het voor het eerst dat hij drie weken achter elkaar koerst.

“Dat was ook wel één van de redenen om de Giro te rijden. Je hoort altijd dat je een sterkere renner wordt van een ronde van drie weken. Dat ik hier start is dus zeker geen Tourvoorbereiding.”

De Nederlander heeft ook nog nooit gekoerst in het hooggebergte. “Hoe mijn lichaam daarop reageert is voor mij echt een vraagteken. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik weet het simpelweg niet. Uiteindelijk hoop ik er een betere renner van te worden.”

Tijdrijden

Zaterdag staat er een 9,2 kilometer lange tijdrit op het programma. Daar zou Van der Poel het roze kunnen moeten verdedigen of misschien wel veroveren als bijvoorbeeld Caleb Ewan het vrijdag haalt. Hoe is hij daarmee bezig geweest?

“Ik heb thuis in België nog één training gedaan op de tijdritfiets om weer een beetje het gevoel te krijgen. In de Tour ging het hartstikke goed, dus aan de positie hebben we niks veranderd. Misschien moet ik er toch eens wat meer werk van maken…”

Bucketlist

Omdat Van der Poel nu start in de Giro kreeg hij de vraag of het op z'n bucketlist staat om in alle drie de grote rondes de leiderstrui te dragen en een etappe te winnen.

“Dat is niet echt een heel groot doel. Het staat we op de bucketlist, maar niet op de hoogste positie. Er zijn belangrijkere doelen. Nog meer klassiekers winnen, bijvoorbeeld. Maar mijn grootste doel blijft wereldkampioen worden in alle drie de disciplines die ik doe.”

Dumoulin

Met Van der Poel staat ook Tom Dumoulin aan de start van de Giro. De twee hebben veel bewondering voor elkaar. MVDP zag de Limburger in 2017 de Giro winnen op tv.

“Dat was erg cool om te zien. In die periode keek ik nog niet zo heel veel wielrennen op tv, maar met een landgenoot was het heel spannend. Ik heb toen het meeste wel gezien. Ik ben benieuwd wat hij dit jaar kan.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...