HomeGiro d'ItaliaGiro | Sprinten bij het Balatonmeer? Alles wat je moet weten over...

Giro | Sprinten bij het Balatonmeer? Alles wat je moet weten over etappe 3: Kaposvar-Balatonfured

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Historie, omgeving en parkoers

De renners rijden in het westen van Hongarije met de laatste zeventig kilometer langs de noordelijke oevers van het Balatonmeer. In de startplaats Kaposvar is in 1967 een thermale bron ontdekt die nu een kuuroord met 13 binnen- en buitenbaden is.

Na 70 kilometer westwaarts koersen is er een tussensprint in Nagykanizsa, dat ligt in een prachtige omgeving die Italianen graag het Hongaarse Toscane noemen, maar de heuvels hier zijn van vulkanische oorsprong.

Na de sprint rijden de renners in een noordoostelijke richting tussen de graanvelden met hier en daar een korenmolen. Ze komen via Hevid, dat ook al thermale baden heeft, bij Keszthely na 120 km koers langs het meer, dat qua grootte vergelijkbaar is met het meer van Genève en net iets kleiner is dan het Markermeer.

Twaalf kilometer voor de finish is op het schiereiland Tihany de enige ‘hindernis’ van de dag. Het klimmetje biedt een prachtig panorama over het meer, maar de renners denken dan al aan de eindsprint.

Want sprinten wordt het zo goed als zeker. De organisatie ziet zeven sprintetappes, sprinter Elia Viviani ziet er hooguit vijf, maar vertrekt toch met de ambitie de puntentrui te dragen bij de finish in Verona, de hoofdstad van zijn geboorteprovincie. In de laatste Hongaarse rit hoopt hij een eerste stap naar het paars te zetten.

Winst zou de zesde Giro-ritzege zijn voor Viviani, de laatste is alweer van 2018 in Iseo. De Veronees won ook drie etappes in de Vuelta en een in de Tour de France. In 2019 werd hij Europees Kampioen, tevens is hij succesvol baanrenner met Olympische medailles. Hij is blij dat hij na enkele jaren afwezigheid weer de Giro mag rijden, dit jaar voor Ineos.

Profiel van de etappe

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes vanaf het moment dat het tv-signaal in de lucht is – en dat is meestal al erg vroeg! Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in de korte talkshow Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Meer zoals dit

De opofferingen van een profwielrenner: Jai Hindley zag ouders 2,5 jaar niet (maar kreeg verrassingsbezoek in Verona)

De Australiër kon door het coronaspook niet terug naar z'n vaderland en werd zondag herenigd met z'n ouders (waarbij BORA-hansgrohe voor Henny Huisman speelde)

Giro | De indrukwekkende Nederlandse cijfers van de afgelopen ‘Giro Ollandesi’ 

We hebben het natuurlijk de afgelopen drie weken in beeld gezien, maar als je de cijfers van deze Nederlandse Giro bekijkt, kunnen we alleen maar een diepe buiging maken voor onze landgenoten. Het aantal top 10-plekken is surrealistisch! We zetten alles op een rijtje.

Giro | Bekijk het fraaie eerbetoon van de Giro-organisatie aan Vincenzo Nibali

De Haai reed z'n laatste Giro en dat lieten ze niet geruisloos voorbijgaan.