Giro | Christoph Roodhooft noemt uitrijden Giro d'Italia grote uitdaging voor Van der Poel: 'Angst dat het weer misgaat met de rug, is er totaal niet'

Christoph Roodhooft tempert de verwachtingen rondom Mathieu van der Poel, die zijn eerste grote ronde wil uitrijden.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

In gesprek met Het Nieuwsblad bespreekt Roodhooft de kansen en doelen van Van der Poel in Hongarije en Italië. De etappe van vandaag is op zijn lijf geschreven, maar de manager van Alpecin-Fenix houdt een slag om de arm. "Hij is natuurlijk wel een van de favorieten voor de zege in de eerste Giro-rit, maar hij is niet de enige die kan winnen."

"Het is niet echt een steile klim, maar als er wordt gekoerst blijven de sterke mannen vanzelf over. Caleb Ewan? Die kan er misschien bijblijven, maar heeft hij dan nog wat over om te sprinten? Ik verwacht van niet, maar voor mannen als Diego Ulissi en Alejandro Valverde is dit ook een aankomst die ze ligt."

Hoe is de vorm van Van der Poel volgens Roodhooft? "Mathieu is in orde, maar niet exceptioneel goed. Hij heeft in de aanloop prima getraind, en de Giro is een van zijn grote doelen dit jaar. Dat betekent niet dat je er vanzelfsprekend van kunt uitgaan dat hij in superconditie verkeert."

"Dat kan hij ook niet 365 dagen van een jaar zijn, maar het voordeel is dat het ook niet hoeft. Hij wint op 'gewone' dagen ook wel vaak."

Van der Poel hoopt voor het eerst in zijn loopbaan een grote ronde uit te rijden. "Deze Giro uitrijden is een uitdaging", vertelt Roodhooft. "Dat heeft hij nog niet eerder gedaan in een grote ronde. We gaan zien of Mathieu zich ook in de massasprints gaat mengen, en dan kan die trui (puntenklassement, red.) wellicht een doel worden."

In het hooggebergte zal Van der Poel weer nieuwe limieten leren kennen. Voor hemzelf is het ook een vraag wat hij kan in de bergen. Dat de alleskunner in drie weken weer last krijgt aan zijn rug, is Roodhooft niet bang voor. "Angst dat het weer misgaat, is er totaal niet. Die rug is onder controle. Mathieu is klaar voor deze Giro."