Interview | Kristian Sbaragli: 'Door zijn aanvallende manier van koersen houden Italiaanse wielerfans van Mathieu'

Volgens Kristian Sbaragli zouden Italiaanse wielerfans graag zien dat Mathieu van der Poel de roze trui ook na de drie dagen in Hongarije nog draagt.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Met zijn sprintzege in Viségrad maakte Van der Poel zijn favorietenstatus waar. Na de gele trui bij zijn eerste deelname aan de Tour de France vorig jaar, kreeg hij bij zijn eerste deelname aan de Giro d'Italia ook de roze leiderstrui omgehangen. Van der Poel is niet voor de eerste keer succesvol in een Italiaanse koers.

Zijn ploegmaat Kristian Sbaragli praatte in de Wieler Revue-Giro d'Italia-special over de Italiaanse koerservaring van Van der Poel. "Zijn tweede etappezege in de Tirreno-Adriatico vorig jaar zegt veel over zijn agressieve manier van koersen, maar ook over het DNA van Alpecin-Fenix."

"Door die manier van koersen kun je ook eens verliezen, maar het is voor wielerfans veel leuker en voor ons renners is het ook fijner om het op die manier aan te pakken."

Het is de reden waarom Van der Poel in de smaak valt bij Italiaanse wielerfans, beaamt Sbaragli. Zijn temperament, zijn intuïtieve manier van koersen. Dat hij door zijn aanvalslust een halve week later een procentje minder is in Milaan-Sanremo en genoegen moet nemen met de vijfde plek, is van ondergeschikt belang.

"Ik denk dat Mathieu in Italië relatief gezien meer supporters heeft dan in andere landen. Tijdens Coppi e Bartali dit jaar stonden iedere dag vele fans hem op te wachten bij de bus. Waarom? Ten eerste door zijn goede resultaten, maar nog belangrijker is zijn manier van koersen."

Wat dat betreft ziet Sbaragli – in 2015 zelf winnaar van een rit in de Vuelta a España – iets van Italiaans DNA in Van der Poel. Een beetje Italiaans in de persoon die ook een beetje Nederlands, Belgisch en Frans in zich meedraagt. "In de etappe die hij won in Coppi e Bartali reden we negen lokale rondes en iedere keer zagen de fans Mathieu tekeergaan. Hij werd weliswaar teruggepakt, maar won de eindsprint."

"Hij maakt er vaak een show van en dat laat me herinneren aan ons Italianen. Bovendien hebben wij oog voor de fans en zijn we graag onder de mensen. Mathieu zal het publiek ook nooit vermijden. Soms is het zwaar voor ‘m, want iedere dag staan er mensen te wachten voor een foto of handtekening. Al is Mathieu altijd vriendelijk en ook dat brengt hem die populariteit."

Magazine
  • Cor Vos