Giro | Ontketende Yates verslaat Van der Poel en Dumoulin in tijdrit Giro d'Italia

Liefst vier Nederlanders bij de eerste tien van de tijdrit.

Yates
  • Simon Yates Simon Yates

Eén van de eerste renners die een richttijd neerzette in de 9,2 lange technische tijdrit in Boedapest was Jos van Emden. De Nederlander deed 12 minuten en 19 seconden over de tijdrit, maar hij werd al snel van de eerste plek verdreven door ploegmaat Edoardo Affini, die al snel onderweg was en negen seconden onder de tijd van Van Emden dook.

De Italiaan leek een sterke tijd neer te zetten, maar enigszins verrassend bleek Lennard Kämna op zijn beurt weer iets sneller. Net voor de grote kleppers startte Thymen Arensman, die vorig jaar derde werd in de slottijdrit van de Vuelta a España. De Nederlander was op het vlakke iets trager, maar op het slotklimmetje naderde hij Kämna tot slechts één seconde.

Het grote wachten was op favorieten als Matteo Sobrero, Edoardo Affini, Tobias Foss, Richie Porte en Tom Dumoulin. Allen reden een degelijke tijdrit, maar het was vervolgens Sobrero - Italiaans kampioen tegen de klok - die Kämna uit de hot seat verdreef. Toch bleek de tijdrit er eentje voor de klassementsrenners te zijn, want op het moment dat zij startten vlogen de goede tijden om de oren.

Dumoulin was de eerste die Sobrero wist te verslaan. De Nederlander was liefst acht seconden sneller, maar lang kon hij niet genieten van zijn eerste positie want Yates was nog weer vijf seconden sneller. Hoewel onder anderen Almeida, Carapaz, Kelderman, Mollema dicht bij kwamen, wisten zij Yates niet te verslaan.

Het grote wachten was op Van der Poel, die bij het tussenpunt één seconde moest toegeven op Yates. Het klimmetje vloog hij vervolgens op, maar Van der Poel gaf uiteindelijk twee seconden toe op de Brit.