HomeGiro d'ItaliaGiro | Kan Mathieu van der Poel het roze behouden op de...

Giro | Kan Mathieu van der Poel het roze behouden op de Etna? Karsten Kroon geeft hem een kans, zelf is hij minder optimistisch

Na de rustdag van vandaag is het de grote vraag: kan Mathieu van der Poel het roze behouden op de klim naar de Siciliaanse vulkaan?

Terwijl de hele Giro-karavaan vandaag van Hongarije naar Sicilië trekt, kan voor de volgers die gewoon thuis zijn het speculeren beginnen: is Mathieu van der Poel in staat om zijn roze trui op de klim naar de Etna te behouden?

Hij verdedigt een voorsprong van 11 seconden op de gepatenteerde klimmer Simon Yates. Met een klim die van 500 meter naar bijna 1900 meter boven zeeniveau gaat, zou je in eerste instantie zeggen dat het sowieso niet gaat lukken. Maar wie het profiel van de klim en de eerdere etappes naar de Etna bekijkt, zal mogelijkerwijs tot een andere conclusie komen.

Dat deed gisteren Eurosport-commentator Karsten Kroon dan ook toen hij samen met collega Jeroen Vanbelleghem tijdens een van de loze momenten tijdens de wandeletappe van gisteren de kansen van Mathieu van der Poel besprak.

De geboren Drent ziet mogelijkheden. “In het midden zitten een paar steile stukken. 9 procent, dat is echt serieus klimmen. Maar naar het einde toe vlakt-ie wat af en de laatste kilometer is het zelfs bijna vlak.”

“Veel zal afhangen van hoe hard de koers is en ook de wind speelt een rol. Bij eerdere ritten naar de Etna stond die nog wel eens tegen en dan zag je dat niemand durfde aan te vallen en kwam er een grotere groep aan de streep. Mathieu staat ook hartstikke scherp, dus ik geef hem wel een kans.”

Van der Poel zelf minder optimistisch

Tegen de camera's van de NOS was de hoofdrolspeler zelf wat minder optimistisch. “Ik denk niet dat het mogelijk is. Of ze moeten heel rustig naar boven rijden, maar dat verwacht ik niet. We gaan eraan beginnen en kijken waar het uitkomt, maar normaal gesproken zal ik hem daar wel kwijt zijn.”

Mocht dat het geval zijn dan zit de Giro van Van der Poel er overigens allerminst op. Hij is nog zeer ambitieus voor het vervolg. “Ik wil een paar keer voor ritwinst gaan. Daar kijk ik naar uit. Er komen nog doelen genoeg. Dan komt er wel iets leuks uit de bus.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...

Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: ‘Soort airbag die in je rug zit’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...

Renaat Schotte: ‘Zo’n valpartij nooit live gezien, het was gewoon vies’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas - bijna letterlijk -...

Meer zoals dit

Pantani overleed 20 jaar geleden, een portret: ‘Om te winnen heb ik bergen nodig, geen apotheek’

Het leven van Marco Pantani kende enkele grote hoogtepunten, sportieve dieptepunten en dopingschandalen. Hij...

Visma | Lease a Bike maakt selectie voor Giro d’Italia bekend

Over drie maanden vindt in Venaria Reale, vlakbij Turijn, de Grande Partenza van de...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...