HomeGiro d'ItaliaGiro | Let op: vroegertje! Alles wat je moet weten over etappe...

Giro | Let op: vroegertje! Alles wat je moet weten over etappe 5: Catania-Messina

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Historie, omgeving en parkoers

Het symbool van vertrekstad Catania aan de oostkust van Sicilië is zijn ‘beschermengel’ de olifant, al in antieke tijden beschouwd als beveiliger tegen de vulkaan Etna. De renners rijden vanaf Catania langs de Ionische Zee tot ze vlak voor de toeristenplaats Taormina het binnenland intrekken.

Ze beklimmen daar de 1125 hoge Portella Mandrazzi tussen eerst wijngaarden, dan vijgen-, kastanje- en olijfbomen en de laatste kilometers een bos met dennenbomen.

Na de afdaling rijden ze langs de noordkust aan de Tyrrheense Zee oostwaarts naar de finish in Messina. De aankomststad is ‘de poort van Sicilië’ want de eerst bereikbare stad op het eiland vanaf het Italiaanse vasteland. Voor de Romeinen was Messina dan ook de eerste Siciliaanse verovering toen zij er in 263 vóór Christus arriveerden.

Er zijn weinig herinneringen uit het verleden te vinden in de stad mede door een verwoestende aardbeving in 1908 als ook de bombardementen van WOII. De na 1943 gereconstrueerde Dom staat er echter wel. Zijn klokkentoren heeft een van de grootste mechanische astronomische uurwerken ter wereld met bewegende kunstwerken.

Negen keer eerder finishte een etappe in de Siciliaanse kustplaats met als laatste winnaar in 2017 de Colombiaan Gaviria. De voorlaatste etappewinnaar was in 1999 Jeroen Blijlevens die een dag eerder in Catania (vandaag de startplaats) nog verslagen was door de 41 voudige recordhouder Mario Cipollini.

De al genoemde startplaats Catania zal Jean Paul van Poppel zich met plezier herinneren. Hij mocht na sprintwinst in 1986 een dag de roze trui dragen en herhaalde die stunt drie jaar later, toen hij nog eens won in Catania en wederom een dag het roze droeg.

De klim van tweede categorie die ook twee jaar geleden in de Giro werd beklommen met de Zwitser Pellaud als eerst aankomende, ligt al na 75 kilometer koers. Hij kan voor een vluchtgroep zorgen maar in Messina wordt toch een massasprint verwacht.

De stad wordt graag herinnerd als vertrekstad van de 18de Giro in 1930, toen Marchisio de Giro won mede dankzij de premie die de organisatie aan veelwinnaar Binda gaf om niet te starten. De supporters zullen waarschijnlijk komen kijken naar de in Messina geboren Antonio en Vincenzo Nibali.

Profiel van de rit

Tijdschema

Omdat het hele Giro-circus naar het vasteland van Italië moet voor de etappe van morgen is de aankomst ietsje vroeger gepland dan te doen gebruikelijk tijdens de Giro. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 15.47 uur in Messina, volgens het langzaamste om 16.14 uur

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn – behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Dit zijn de 10 Nederlanders die in de Tour de France starten (en wat wij van ze verwachten)

Na een Giro vol Nederlands succes en met ook heel veel Nederlanders aan de...

Pogacar deelt heerlijke foto’s van kleine Pogi op heel grote racefiets

Tadej Pogacar staat aan de vooravond van z'n derde Tour de France. De indrukwekkende...

Tour | Let op: favorieten starten al vroeg aan tijdrit (hier lees je de tijden)

Vanmiddag is het dan zover: de mooiste dag van het jaar voor alle wielerfans,...

Tour | Laagvliegen! Alles wat je moet weten over etappe 1: Kopenhagen-Kopenhagen

Parkoers Bij de presentatie van het Tour de France-parkoers in Parijs sprak Kasper Asgreen glasheldere...

Meer zoals dit

De opofferingen van een profwielrenner: Jai Hindley zag ouders 2,5 jaar niet (maar kreeg verrassingsbezoek in Verona)

De Australiër kon door het coronaspook niet terug naar z'n vaderland en werd zondag herenigd met z'n ouders (waarbij BORA-hansgrohe voor Henny Huisman speelde)

Giro | De indrukwekkende Nederlandse cijfers van de afgelopen ‘Giro Ollandesi’ 

We hebben het natuurlijk de afgelopen drie weken in beeld gezien, maar als je de cijfers van deze Nederlandse Giro bekijkt, kunnen we alleen maar een diepe buiging maken voor onze landgenoten. Het aantal top 10-plekken is surrealistisch! We zetten alles op een rijtje.

Giro | Bekijk het fraaie eerbetoon van de Giro-organisatie aan Vincenzo Nibali

De Haai reed z'n laatste Giro en dat lieten ze niet geruisloos voorbijgaan.