HomeAchtergrondGiro | Jacopo Guarnieri protesteert tegen Hongaarse regime: 'Het is Europa, dus...

Giro | Jacopo Guarnieri protesteert tegen Hongaarse regime: ‘Het is Europa, dus ik was er van overtuigd dat ik mijn statement kon maken zonder een risico te nemen’

Jacopo Guarnieri protesteerde 'stil' tegen de Hongaarse regering.

Het is geen geheim dat de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn Fidesz-partij de rechten van de LGBT+-gemeenschap niet zo nauw nemen. Tijdens de Giro d'Italia-start in Hongarije was daar weinig aandacht voor, maar toch was er een renner die wel protesteerde: Jacopo Guarnieri.

De Italiaan droeg tijdens de ploegenpresentatie een armband in de kleuren van de regenboog als teken van solidariteit met LGBT+-gemeenschap en als protest tegen de Hongaarse beleidsbepalers. De regering heeft het in 2020 onmogelijk gemaakt om als transgender van geslacht te veranderen.

Guarnieri besloot pas uitleg te geven over zijn protest nadat de Giro d'Italia-karavaan Hongarije had verlaten. “Dit speelde al langer in mijn gedachten”, vertelde Guarnieri op de rustdag. “Jullie weten allemaal van de wet die halverwege 2021 in Hongarije van kracht is gegaan. Ik sprak er in december al over met mijn Hongaarse ploegmaat Attila Valter, en ik vroeg hem wat zijn kijk was op de gebeurtenissen in zijn land. Dit idee had ik al voor een langere tijd.”

“Ik wist niet wat voor een statement ik kon maken, maar toen ik zag dat er een armband was besloot ik deze te dragen tijdens de ploegenpresentatie.”

“We zijn geen superhelden, en je gaat er vanuit dat ze niet zoveel kunnen maken tegen een buitenlander voor het oog van de wereld. Ik heb mijn kans gepakt en ik heb mijn voordeel genomen van de positie waarin ik mij bevind en veilig voel.”

Guarnieri heeft lang nagedacht of zijn protest gevolgen kon hebben. “Ik dacht dat iemand mij tijdens mijn tijdrit zou proberen een klap te geven, maar dat kan ik wel aan. Dus 'waarom niet?' bedacht ik me. Het is Europa, dus ik was er van overtuigd dat ik mijn statement kon maken zonder een risico te nemen.”

De renner van Groupama-FDJ vindt het desondanks moeilijk te zeggen of de grote ronde in Hongarije had moeten starten. “Aan de ene kant is het correct om het contract te eren, aan de andere kant misschien ook weer niet. Het is lastig balanceren tussen het vechten voor dingen die juist zijn en het verdienen van je eigen boterham.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Tour de France | Hoeveel verdien je met een etappezege, de eindzege en alle andere klassementen?

Gele trui Hoewel Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard het voor het geld niet...

Dit zijn de 10 Nederlanders die in de Tour de France starten (en wat wij van ze verwachten)

Na een Giro vol Nederlands succes en met ook heel veel Nederlanders aan de...

Pogacar deelt heerlijke foto’s van kleine Pogi op heel grote racefiets

Tadej Pogacar staat aan de vooravond van z'n derde Tour de France. De indrukwekkende...

Meer zoals dit

Interview | Dylan van Baarle: ‘Ik ben totaal niet bezig met de kasseienrit, want ik ben hier om te helpen’

Heb je nog in de stress gezeten of je de Tourselectie wel zou halen? “Nee,...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Rel Intermarché en Hermans duurt voort: ‘Ploeg die zo omgaat met renners, daar wil ik geen deel van uitmaken’

Het zag er na en tijdens de Baloise Belgium Tour zo mooi uit voor...