Giro | Lossende Dumoulin, bekkentrekkende nieuwe roze trui Lopez en ritzege voor Kämna

Er gebeurde toch een hoop in de etappe naar de Etna - en het was lang niet allemaal positief. We zetten het op een rijtje.

tom dumoulin

Al in het begin van de rit naar de Etna gebeurde er genoeg. Mathieu van der Poel leek zich even te gaan mengen in de strijd om mee te zitten in de vlucht van de dag en minder leuk was een motor die een valpartij veroorzaakte in het peloton en het moeten opgeven van Miguel Angel Lopez met heupproblemen.

Uiteindelijk belandde Van der Poel in z'n roze trui niet in de vlucht van de dag, die bestond uit veertien renners onder wie Gijs Leemreize van Jumbo-Visma, Lennard Kämna en Rein Taaramae. De jonge Belg Mauri Vansevenant was de best geklasseerde in het algemeen klassement op 43 seconde van Van der Poel. Geduchte concurrent om het roze in het groepje was Juan Pedro Lopez van Trek-Segafredo.

Dat het een strijd om het roze werd, was al snel duidelijk, want de groep kreeg veel ruimte (zo'n acht minuten). Van der Poel wist dat het roze niet meer reëel was en liet zich al vroeg in de slotklim lossen.

In de kopgroep koos MVDP's ploeggenoot Stefano Oldani al snel het hazepad. De Italiaan reed een kleine minuut voorsprong bij elkaar op de sterkste klimmers uit de kopgroep (onder wie de 22-jarige Leemreize). Maar dat gat reed de pocketklimmer Lopez binnen no-time solo dicht.

De 24-jarige Spanjaard leek ontketend en fietste al bekkentrekkend zo'n voorsprong bij elkaar dat hij het roze virtueel overnam van Vansevenant. Dat bleef ook zo, maar de ritzege ging aan zijn neus voorbij omdat Lennard Kämna met speels gemak naar de Spanjaar toereed en de etappe won.

Klassementsmannen: lossende Dumoulin

In het peloton onderhield INEOS aanvankelijk het tempo gedurende de klim, maar de groep bleef behoorlijk groot. Toch moest Tom Dumoulin al lossen en kunnen we een streep zetten door een goed klassement voor hem. En hij was niet de enige Jumbo, want even later moesten ook Tobias Foss en Sam Oomen eraf - net als oude vos Vincenzo Nibali trouwens.

Verder vielen er geen noemenswaardige slachtoffers bij de klassementsmannen. Wilco Kelderman en Thymen Arensman kwamen keurig in het 'peloton' binnen, dat nog maar bestond uit een man of twintig.

Top 10 etappe

Algemeen klassement

Na de klimmers is het morgen weer aan de sprinters (alhoewel er in het midden van de etappe een flinke pukkel zit). De renners blijven nog een dagje op Sicilië en fietsen van Catania naar Messina, de thuisstad van Vincenzo Nibali. De dag daarna trekken ze naar het Italiaanse vasteland.