HomeGiro d'ItaliaGiro | Klimmen geblazen! Alles wat je moet weten over etappe 9:...

Giro | Klimmen geblazen! Alles wat je moet weten over etappe 9: Isernia-Blockhaus

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Historie, omgeving, parkoers

Vandaag vertrekken de renners vanuit Isernia, de hoofdstad van de regio Molise die veel emigratie heeft gekend, eerst rond de eeuwwisseling en na WOII opnieuw. De laatste decennia is de bevolking stabieler rond de 300.000 inwoners.

Bij Castel di Sangro (kilometer 29) rijden de renners de regio Abruzzen in, die tot 1963 nog één bestuurlijk geheel vormde met de Molise. De renners komen in het nationaal park van de Maiella. De Maiella is een van de drie bergketens van de Abruzzen naast die van de Laga en de Gran Sasso, de bekendste.

Het park van de Maiella is een natuurlijke oase. De flora en fauna zijn zeer gevarieerd met meer dan 2100 typen planten en ruim 159 diersoorten, waaronder de Marsicaanse beer. Vanaf zijn talrijke paden biedt het park te voet, te paard, op de fiets of in de winter op de ski’s prachtige vergezichten richting zee.

Op de slotklim trainen geregeld de regiorenners Dario Cataldo en Giuglio Ciccone. Zij rijden voor het eerst in dezelfde profploeg. De nu 37-jarige Cataldo was Ciccones jeugdidool in zijn eerste wielerjaren.

De renners rijden in het Maiella park eerst over de pas bij Roccaraso, waar in 2016 een Giro finish lag met Tim Wellens als winnaar. Daarna klimmen de renners eigenlijk twee keer naar Blockhaus, eerst via de passo Lanciano maar in plaats van de laatste paar kilometer naar de finish door te rijden dalen ze eerst af naar Scafa voor een steviger slotklim.

Eerst gaat het nog vals plat omhoog maar vanaf Roccamorice wordt het serieus, het is dan ruim 13 kilometer tegen 8,5% helling, de laatste tien kilometer zelfs gemiddeld 9,4% helling.

Profiel van de rit

Profiel van de klim naar Blockhaus

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn – behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Aert en media-aandacht: ‘Hij gaat er op een manier mee om waardoor het voor mij weinig energie kost’

In de podcast De Koers is van Ons van Het Nieuwsblad is Ard Bierens...

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Meer zoals dit

De opofferingen van een profwielrenner: Jai Hindley zag ouders 2,5 jaar niet (maar kreeg verrassingsbezoek in Verona)

De Australiër kon door het coronaspook niet terug naar z'n vaderland en werd zondag herenigd met z'n ouders (waarbij BORA-hansgrohe voor Henny Huisman speelde)

Giro | De indrukwekkende Nederlandse cijfers van de afgelopen ‘Giro Ollandesi’ 

We hebben het natuurlijk de afgelopen drie weken in beeld gezien, maar als je de cijfers van deze Nederlandse Giro bekijkt, kunnen we alleen maar een diepe buiging maken voor onze landgenoten. Het aantal top 10-plekken is surrealistisch! We zetten alles op een rijtje.

Giro | Bekijk het fraaie eerbetoon van de Giro-organisatie aan Vincenzo Nibali

De Haai reed z'n laatste Giro en dat lieten ze niet geruisloos voorbijgaan.