Giro | Marc Reef schrijft Dumoulin nog niet af als klassementsrenner: 'Hij heeft zichzelf niets te verwijten, de laatste drie weken op hoogte waren goed'

Team Jumbo-Visma-ploegleider Marc Reef blijft vertrouwen houden in een mooie Giro d'Italia.

Dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

De vierde etappe naar de Etna liep uit op een drama voor Team Jumbo-Visma, want alle drie de klassementsrenners zakten erdoorheen. Reef vertelt erover in gesprek met WielerFlits. "Tom heeft zichzelf niets te verwijten. Hij heeft hier hard voor gewerkt. Zijn voorbereiding was niet optimaal, maar de laatste drie weken op hoogte waren goed. Hij moet nu vertrouwen houden, weliswaar in de wetenschap dat een klassement niet meer haalbaar is."

"Maar dat harde werk mag niet zomaar verloren gaan. Er zullen zich in deze Giro nog andere kansen aandienen en daar gaan we voor strijden. In de tijdrit heeft hij laten zien dat de conditie zeker niet slecht is. Hij verloor er amper vijf seconden op Simon Yates en was na hem de beste klassementsrenner. We hebben Tom gezegd dat hij dat moet meenemen naar de rest van deze Giro. Nu eerst even de rust bewaren, de eerstvolgende dagen gebruiken om te resetten om daarna zijn moment te nemen."

Reef wil niet zeggen dat Dumoulin de klassementsrenner nu definitief verleden tijd is. "Dat gaan we later bekijken en bespreken. En daar heeft Tom uiteraard ook zelf een belangrijke stem is. Maar vandaag is het veel te vroeg om daar een streep onder te zetten."

Het doel van Team Jumbo-Visma zal desondanks niet echt veranderen. "Onze plannen wijzigen trouwens niet zo veel. Met Tobias Foss en Sam Oomen streven we hier nog steeds een goed klassement na. Dat is nu belangrijk. Zij gaan voor het beste mogelijke klassement. Nee, een podiumplaats zit er niet meer in, maar dat was vooraf misschien ook geen reëel doel. Een top 10 is ook een klassement."

De sfeer is intussen nog prima, verzekert Reef. "Oprecht, heel goed. Natuurlijk was het een teleurstelling, maar dat is nu het voordeel in een grote ronde: de dag erop wordt er opnieuw gefietst. Zoals je bij een overwinning weinig tijd hebt om euforisch te zijn, moet je ook bij een tegenvaller snel de knop weer omdraaien."

Nieuws
  • Cor Vos