HomeAchtergrondThijs Zonneveld: 'Ik dacht dat Dumoulin en Alpecin-Fenix een goede combinatie zou...

Thijs Zonneveld: ‘Ik dacht dat Dumoulin en Alpecin-Fenix een goede combinatie zou zijn en vroeg Roodhooft ernaar, maar bij die ploeg dachten ze er anders over’

Het contract van Tom Dumoulin loopt af en het is afwachten wat hij volgend jaar gaat doen.

Thijs Zonneveld vertelde over de Jumbo-Visma-kopman in de podcast In het Wiel. “Hij heeft na 2018 nog goede tijdritten en een aantal goede bergritten gereden, maar het niveau is onmiskenbaar hoger geworden. Ook al zou hij de Dumoulin van 2017 en 2018 worden, zou hij er nog niet mee winnen. Ik vind het dapper en opvallend dat hij de weg van klassementsrenner weer insloeg.”

“Ik had zelf gedacht dat hij wilde gaan voor etappes en verder vol op de tijdrit zou focussen. Een beetje de stijl van Kämna. Dat het hele nauwe korset niet om hoeft. Uiteindelijk heeft hij dat toch weer gewild en die illusie ligt nu aan gruzelementen. Ik heb het gevoel dat dit de laatste stuiptrekking was van de klassementsrenner Dumoulin.”

Vervolgens vraagt Zonneveld zich af wat de vervolgstap wordt in Dumoulin zijn carrière. “Wat wordt de volgende kans als hij klassementen wil blijven rijden? Heel misschien de Vuelta, maar dan ligt het er al aan welke andere renners de ploeg opstelt. Is hij kopman als Roglic en Vingegaard worden opgesteld? Wat gaat hij überhaupt doen? Hij is einde contract en op dit moment zie ik niet in waarom Jumbo-Visma hem zou houden. En of hij zelf wil blijven.”

“De transfer heeft veel gekost. Voor meerdere jaren moet je denken aan een bedrag van tien miljoen. Het contract afkopen bij Team DSM, het salaris. Ze hebben enorme inspanningen gedaan om de beste Nederlandse klassementrenner van dat moment binnen te halen. Een heel logisch huwelijk toen, maar het heeft niet goed uitgepakt. Met deze kwestie zitten ze bij de ploeg al langere tijd in het haar.”

Zonneveld denkt dat de ploeg niets te verwijten valt. “Ik vind dat ze hem veel tijd en ruimte hebben gegeven. Hij wilde naar Colombia, die ruimte kreeg hij. Hij wilde Koen Bouwman mee, die ruimte kreeg hij. Ik vind het heel netjes, maar dat betekent niet dat ze hem daardoor terug hebben op zijn oude niveau. Het is niet het huwelijk geworden dat je dacht dat het zou worden.

En nu? “Of hij verlengt bij Jumbo-Visma tegen een ander salaris of hij kiest voor een reset bij een andere ploeg. Ik vroeg van de week aan Alpecin-Fenix-manager Roodhooft of het geen logische combinatie zou zijn om Dumoulin naar de ploeg te halen. Je zag hem de hele dag praten met Van der Poel, toch? Ik vond het logisch klinken, maar bij Alpecin-Fenix dachten ze daar wel anders over. Je ziet hem ook niet tekenen bij Israel-Premier Tech of een Franse ploeg. Het zou ook zomaar kunnen dat hij ineens stopt.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Verdwijnt Jumbo uit de wielersport? Supermarktketen heroverweegt sponsoring

Hangen er donkere wolken boven de wieler- (en -schaats)ploeg van Jumbo-Visma? Het zou zomaar...

Van Baarle past voor Dwars door Vlaanderen na val in E3: ‘Kans dat hij Ronde niet haalt’

Er heerst wat ongerustheid bij Jumbo-Visma omtrent de blessures van Dylan van Baarle. Tijdens...

Satirische programma De Ideale Wereld lacht met slotkilometer Gent-Wevelgem

Over de bizarre slotkilometer in Gent-Wevelgem, waarbij Wout van Aert de zege weggaf aan...

Johan Museeuw overwoog zelfmoord tijdens diep dal: ‘Stond met mijn auto voor het kanaal’

In een uitgebreid interview met het Vlaamse tijdschrift Humo vertelt de Belgische wielerlegende Johan...

Meer zoals dit

Bruyneel vol ongeloof over gewicht Evenepoel: ‘Als hij die vier kilo kwijtspeelt, dan is het game over’

We kregen afgelopen week in de Ronde van Catalonië een mooi voorproefje te zien...

Deze 5 ‘nieuwe’ renners voor de Ronde van Vlaanderen kunnen de verhoudingen enigszins in de war brengen

Eén kanttekening: hoewel zeker in de E3 Saxo Classic het deelnemersveld er eentje was...

Aike Visbeek verklaart mindere prestaties Biniam Girmay: ‘Conditioneel niets mis’

Wat is er aan de hand met Biniam Girmay? De 22-jarige Eritreeër verraste vorig...