Giro | Oranje boven! Nederlanders in de aanval en Koen Bouwman pakt rit én bergtrui

Een prachtige etappe, zeker vanuit Nederlands perspectief!

koen bouwman
  • Koen Bouwman Koen Bouwman

Na de doodsaaie rit van gisteren met uiteindelijk Arnaud Démare als winnaar maakten de renners het vandaag dubbel en dwars goed in de loodzware, maar prachtige etappe naar Potenza. En ook niet onbelangrijk: het was Oranje boven vandaag!

Het eerste deel van de rit kenmerkte zich door een spervuur aan demarrages, waarbij ook grote namen Mathieu van der Poel en Richard Carapaz zich even lieten zien.

Zij waren er niet bij toen er een groepje ontstond met daarin Wout Poels en Koen Bouwman. Daarmee was het Nederlandse feestje nog niet over, want Tom Dumoulin had z'n goede benen gevonden en reed er met Bauke Mollema naartoe.

Bouwman, Dumoulin en Mollema bleken samen met Davide Formolo in de finale de beste vier mannen in koers; Poels moest er al snel af toen het spel om de etappe eenmaal begon en zakte erdoor.

Op de laatste lange klim van de dag probeerde Dumoulin het een paar keer, maar hij kwam niet weg. Ook Formolo en Mollema probeerden het even. Koen Bouwman had het lastig, maar keerde op karakter terug toen het wat stilviel bij de drie. Bovendien pakte de Achterhoeker de nodige bergpunten en start hij morgen in de blauwe bergtrui.

Op het laatste klimmetje bleek de pijp leeg bij Tom Dumoulin (of was het een schakelprobleem?) en ging de strijd om de ritzege tussen Formolo, Mollema en Bouwman, alhoewel Dumoulin nog wel terugkwam. De Limburger zette zich op kop voor de rappe Koen Bouwman en die maakte het waar op de hellende finishstrook: hij won de sprint bergop met speels gemak. Wat een dag voor Bouwman, de bergtrui én de rit!

Etappeuitslag

Morgen staat de rit Napoli-Napoli op het programma. Ook een pittige rit, maar wel wat minder hoogtemeters dan vandaag en meer met korte klimmetjes. Dat betekent dat er maar zo weer een Nederlandse ritzege inzit, want het is op het lijf geschreven van Mathieu van der Poel, die het na z'n vroege aanval liet lopen op de de laatste grote klim. Om zich te sparen?