Wie is Koen Bouwman, de glorieuze Giro-ritwinnaar? Over een visser, kok én Superboer

Hij won gisteren op fantastische wijze een Giro-etappe, maar bij het grote publiek misschien nog wat onbekend. Daarom een nadere kennismaking met Koen Bouwman!

koen bouwman
  • Koen Bouwman Koen Bouwman

Met een zeer blije Tom Dumoulin voorop waren z'n ploeggenoten allemaal lyrisch nadat Koen Bouwman gisteren op fraaie wijze de Giro-etappe naar Potenza op zijn naam schreef. Sportief directeur Merijn Zeeman sprak zelfs van 'the greatest team player of Jumbo-Visma'.

Maar wie is die greatest team player dan precies? Nou, de 28-jarige Koen Bouwman is een Achterhoeker die werd geboren in Doetinchem en daar z'n diploma behaalde aan het Rietveld Lyceum. Een echte Superboer dus; hij zat zelfs in de klas bij de keeper van De Graafschap.

Voor Bouwman geen voetbal, maar fietsen. Dat doet hij al van jongs af aan en vanuit de junioren wordt hij in 2012 opgepikt door het Jo Piels Cycling Team. In 2013 rijdt hij voor het eveneens continentale Parkhotel Valkenburg. Bij de beloften rijdt hij voor het SEG Racing, het team waar ook Fabio Jakobsen - later dan Bouwman - voor reed.

Maar het talent van de ranke Bouwman valt op bij de grote ploegen en dus maakt hij al snel de overstap, als stagiair, naar het toenmalige Lotto-Jumbo. Hij kreeg een contract en is sindsdien vaste waarde bij de geelzwarte ploeg.

In de bergtrui wint hij bij Jumbo-Visma in 2017 een rit in de Dauphiné (de bergtrui behield hij in de ritten erna). Daarnaast werd Bouwman wereldkampioen en Europees kampioen in de mixed relay en reed hij vorig seizoen naar een mooie twaalfde plaats in he eindklassement van de Giro - en was hij ook al dichtbij een ritzege.

Vissen

In z'n vrije tijd is Koen Bouwman een waar natuurmens. Hij komt lekker tot rust als hij aan het vissen is en die bereidt hij dan ook zelf. In onderstaande Instagram-post vertelt hij dat hij op trainingskamp behalve fietste en vogels spotte met de ploeg ook forellen heeft gevangen.

De teamkok had die avond vrij, want Bouwman maakte ze ook zelf klaar. Een voorbeeld van de teamplayer die Bouwman is.

En nu heeft Koen Bouwman dus ook z'n grote vis binnengehengeld in het wielrennen met deze etappezege. Bovendien mag hij in de blauwe bergtrui rijden. De punch die hij op de aankomst liet zien, belooft nog veel meer. Waarom zou hij dat bijvoorbeeld ook niet in Luik-Bastenaken-Luik kunnen?