Giro | Venijnige klimmetjes! Alles wat je moet weten over etappe 10: Pescara-Jesi

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro etappe 10

Historie, omgeving en parkoers

Vanuit Pescara, de hoofdstad van de regio Abruzzen, volgen de renners de kust naar het noorden. Ze passeren kuststeden als Tortoreto Lido, afgelopen jaren meermaals Giro-etappeplaats.

Na ruim vijftig kilometer koers bereiken ze de regio Marche, de Marken, in San Benedetto del Tronto. De haven- en toeristenplaats is voor wielerkenners bekend als finish van Tirreno Adriatico, graag de ‘kleine Giro’ genoemd door de organisator van beide koersen, RCS Sport.

Veertig kilometer noordelijker trekken de renners na schoenen- en tasjessteden Porto sant’Elpidio en Civita Nova Marche het binnenland in, waar ze de typerende lappendeken van schone en afwisselende heuvellandschappen van de regio beleven.

De doorkomst in Filottrano is een eerbetoon aan de vijf jaar geleden bij een training in eigen woonplaats omgekomen Michele Scarponi, die iedereen nog kent als de altijd goedlachse en vriendelijke renner. Zijn broer Marco ijvert sindsdien voor meer veiligheid voor fietsers en heeft daardoor de nationale bekendheid van zijn broer geëvenaard.

Na de ongetwijfeld levendige finale finishen de renners in Jesi aan de via della Vittoria, waar in het ziekenhuis niet alleen de gememoreerde Scarponi het levenslicht zag maar ook Roberto Mancini, bondscoach van de Europese voetbalkampioenen.

Deze etappe zal Bauke Mollema hebben aangekruist, want het profiel lijkt op de rit die hij vier jaar geleden won in Coppi e Bartali. Pascal Eenkhoorn startte die dag in de leiderstrui door winst in de openingsrit.

Halverwege de rit vormde zich een kopgroep van waaruit Koen Bouwman de aanval koos, maar die schoof in een gevaarlijke bocht onderuit. Mollema zat ook in de kopgroep en won de etappe. Mathieu van der Poel zou overigens ook uitstekend uit de voeten kunnen op dit parkoers.

Profiel van de etappe

Profiel van het laatste klimmetje (op 9 kilometer van de streep)

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn - behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.