Giro | Jos van Emden met prachtige verhalen over Mathieu van der Poel: 'Hij zei: 'Deze buschauffeur heeft in elk geval geen remmen'

Jos van Emden met heerlijke verhalen over Mathieu van der Poel, die al grappend de Giro d'Italia doorkomt.

Emden
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

In de podcast Live Slow, Ride Fast begint Van Emden met een verhaal over het ontstaan van de grupetto. Iets waar Filippo Pozzato vroeger bedreven in was. "Die riep dan 'grupetto' en zo ontstond die, maar die wist ook hoe hard je moest rijden en hij nam vervolgens ook de leiding."

Vervolgens vertelt de wegkapitein van Team Jumbo-Visma over de rit naar Blockhaus. "Daar had ik een mooie buschauffeur in mijn busje. Hij had van die die rood-wit-blauwe-mouwtjes en een groen shirt aan. Ik zei net te hard tegen een ploegmaat die naast me reed: 'Dit is een dure buschauffeur. Ik ben benieuwd of hij straks met zijn handje bij de deur gaat staan.'"

Die buschauffeur was natuurlijk Mathieu van der Poel. "Mathieu reageerde: 'Ik weet wel dat deze buschauffeur geen remmen heeft in de afdaling. Dan rijden we tenminste nog een beetje terug.' Die gaat met speels gemak naar beneden. Dat is ongelooflijk. Die is gewoon niet te volgen en het kost hem helemaal geen energie."

Sowieso blijkt Van der Poel het uitstekend naar zijn zin te hebben. "Dat is wel mooi. Hij loopt de hele dag grappen te maken. Mijn ploegmaat Edoardo reed naar Blockhaus net achter ons. Dan hoop je dat hij bij je komt en in een mooi groepje komt. Jan Boven reed net achter ons en die zei dat het dertig seconden was en dat hij wel terug zou komen."

"Toen ging Mathieu dus even buschauffeur spelen. Toen kwam Jan na een paar minuten terug en keek hij me aan. Ik zei: 'Ik denk niet dat Edoardo dichterbij is gekomen en dat ik in de wielen zou blijven zitten en niet over zou pakken.'"