Giro | De kaasetappe! Alles wat je moet weten over etappe 11: Santarcangelo di Romagna-Reggio Emilia

Eten staat centraal deze rit, maar of de renners ook zoveel gaan verbranden... Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro etappe 11

Hitsorie, omgeving en parkoers

Na de start in Sant’Arcangelo di Romagna volgen de renners tot halfweg de etappe de via Emilia die is vernoemd naar diens opdrachtgever, de Romeinse consul Marcus Emilius Lepidus.

Ze fietsen in de regio Emilia Romagna, waar het leven volgens nationaal onderzoek het best te verteren is. Dankzij de pasta bolognese en de parmezaanse kaas die ervandaan komt? De etappe heeft van de Giro-organisatie zelfs het officiële predicaat 'food stage' meegekregen..

Maar ook in de regio van het goede leven en eten is dat leven niet altijd rozegeur en maneschijn. In mei 2012 beleefde de streek rond Modena een aantal aardbevingen. De Giro gedenkt de ramp met een parkoers dat na Bologna via een noordelijke lus naar aankomstplaats Reggio Emilia gaat, waarbij de renners rijden door een aantal van de 60 getroffen gemeenten.

De twee zwaarste schokken hadden een kracht rond de 6 op de schaal van Richter, er waren 28 doden te betreuren en ruim 300 mensen raakten gewond. In de provincies Modena, Bologna, Ferrara en Reggio Emilia werden huizen, torens, gebouwen en fabrieken vernield of beschadigd, waarvan inmiddels ruim 90% is hersteld. Meer dan zestienduizend huizen en bijna tienduizend bedrijfspanden zijn weer ‘pico bello’.

Het levensgeluk in de regio is zoals gezegd hoog in deze regio. Een van de gelukkige bewoners is Lorenzo Fortunato (nomen est omen). In de vorige Giro was hij terecht zo blij als een kind na zijn winst op de Zoncolan en een maand later won hij ook de beslissende rit van de Adriatica Ionio Race.

Halfweg de rit bij Bologna rijdt hij dicht langs zijn huis in Castel dei Britti, maar deze etappe is niet op het lijf van een klimmer geschreven - understatement want het is zo plat als een dubbeltje. Het is de beurt aan de sprinters vandaag.

Het profiel van de rit

Zo vlak als een biljartlaken, maar het goede nieuws is dat er wel een kansje op waaiers is. De wind staat namelijk schuin in de rug zo goed als de gehele rit. Het slechte nieuws is dan weer dat het niet heel hard zal waaien. Maar hoop doet leven!

Het tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn - behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.