HomeGiro d'ItaliaGiro | Over de Weylandt-afdaling: alles wat je moet weten over etappe...

Giro | Over de Weylandt-afdaling: alles wat je moet weten over etappe 12: Parma-Genua

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Historie, omgeving en parkoers

De renners zijn ruim halfweg hun rondje Italië en rijden vandaag van de regio Emilia-Romagna naar de regio Liguria. Ligurië, dat wereldberoemd is bij koks vanwege zijn pesto-receptuur, dankt zijn naam aan de eerste bewoners van de streek. De Liguriërs woonden er en heersten hier vanaf circa de zevende tot de vierde eeuw vóór Christus.

De renners vertrekken uit Parma, stad van ham, kaas en melk, zuidwestwaarts de bergen over naar de kust. Ze gaan over de lichthellende Passo del Bocco waarna ze westwaarts richting Genua rijden.

Daar passeren ze de nieuwe Sint Joris brug, de vervanger van de in 2018 ingestorte Morandi-brug. Architect Renzo Piano heeft de ruim een kilometer lange Ponte San Giorgio ontworpen.

De snelwegbrug is niet genoemd naar de patroonheilige van de stad Johannes de Doper maar naar Sint Joris, die al sinds de Middeleeuwse kruistochten symbool staat voor moed, kracht en volharding. Genua heeft haar macht als zeevarend volk opgebouwd sinds de kruistochten vanuit de haven begonnen in de elfde eeuw.

De renners komen halfweg koers op de derdegraadsklim Passo del Bocco, die voor het laatst Girorenners zag in 2011. De Italiaan Brambilla passeerde er als eerste van een vierkoppige kopgroep, maar in de bochtige en snelle afdaling voltrok zich op vijfentwintig kilometer van de finish in Rapallo het drama met de Belg Wouter Weylandt.

In volle achtervolging om voorin te raken raakte hij met zijn pedaal een muurtje, gleed over het asfalt, viel, bloedde hevig en overleed. Vergeefs waren de reanimatiepogingen. De Belg werd 26 jaar, alle ceremonies na de finish in Rapallo werden afgelast.

Vandaag staat een soortgelijke etappe als die van 2011 op het programma maar dalen ze de Bocca-pas niet af tot aan de kust maar nemen in plaats van de erg bochtige kustweg de parallelroute naar Genua over de Via Fontanbuona.

Ze bereiken Genua na nog twee klimmen van derde categorie, de Coletta en de Trensasco. Vandaar is het nog dertig kilometer tot de finish, die ze bereiken na een stukje autostrada over de nieuwe Sint Joris-brug. Een finale die uitnodigt tot aanvallen en dan denken we aan Mathieu van der Poel, maar Wouter Weylandt zal zeker niet uit onze gedachten zijn.

Profiel van de rit

Profiel van de aakomst (licht hellend)

Tijdschema

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn – behalve vandaag dus..

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Wout van Aert baalt maar blijft leider: “Had mentaal al afscheid genomen van de gele trui”

Wout van Aert beleefde een dag na zijn triomf bijna de complete horror. Na...

Mathieu van der Poel ‘niet vooruit te branden’: ‘Geen idee waarom, maar ik was nog slechter dan gisteren’

Heel even liet Van der Poel zich zien op kop van het peloton, maar...

Meer zoals dit

De opofferingen van een profwielrenner: Jai Hindley zag ouders 2,5 jaar niet (maar kreeg verrassingsbezoek in Verona)

De Australiër kon door het coronaspook niet terug naar z'n vaderland en werd zondag herenigd met z'n ouders (waarbij BORA-hansgrohe voor Henny Huisman speelde)

Giro | De indrukwekkende Nederlandse cijfers van de afgelopen ‘Giro Ollandesi’ 

We hebben het natuurlijk de afgelopen drie weken in beeld gezien, maar als je de cijfers van deze Nederlandse Giro bekijkt, kunnen we alleen maar een diepe buiging maken voor onze landgenoten. Het aantal top 10-plekken is surrealistisch! We zetten alles op een rijtje.

Giro | Bekijk het fraaie eerbetoon van de Giro-organisatie aan Vincenzo Nibali

De Haai reed z'n laatste Giro en dat lieten ze niet geruisloos voorbijgaan.