HomeAchtergrondZus Wouter Weyland schrijft elk jaar een brief aan haar overleden broer,...

Zus Wouter Weyland schrijft elk jaar een brief aan haar overleden broer, dit is die van 2022

Het peloton reed zojuist in de afdaling die Wouter Weylandt fataal werd in 2011. Z'n zus schreef een mooie brief. 'Surf mee op mijn schouder, in mijn hoofd en in mijn hart'

In 2011 bleef de Belgische sprinter Wouter Weylandt met z'n pedaal achter een muurtje haken in de afdaling van de Passo del Bocco. Vandaag deed de Giro die pas voor het eerst sinds zijn overlijden weer aan, en dus ook de afdaling.

Nadat het vorig jaar tien jaar geleden was dat Weylandt overleed opnieuw een extra emotionele herdenking voor familie en vrienden dus. Zus Elke, werkzaam bij Trek-Segafredo, wist nog niet of ze ging kijken naar de tv-uitzending.

Ze heeft dat wel gedaan, want tijdens die uitzending zwegen commentatoren Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon tot het moment dat Vanbelleghem zei dat Elke het mooi zou vinden als de brief die ze op haar blog schreef aan haar broer (ze doet dat ieder jaar) voorgelezen werd.

Dat gebeurde en wij publiceren hem hier ook nog een keer. Sterkte voor Elke, weduwe An-Sopie, de andere familie en vrienden!

ELF

Dag broerke

Wat iedereen zegt, is waar. De tijd lijkt sneller te verstrijken naarmate je ouder wordt. Dat heeft natuurlijk alles met perspectief te maken. Hoe meer jaren je op de teller hebt, hoe kleiner het aandeel van een dag, een week, een maand, een jaar wordt. Het lijkt amper een paar maanden geleden dat ik mijn vorige brief schreef en we ons schrap zetten voor de rouwgolf van je 10-jarig overlijden.

Het werd een golf van medeleven en aandacht die ons heeft gedragen en geborgen in plaats van overspoeld en ik kan daar alleen maar dankbaar om zijn. De reportages, de vele herinneringen aan jou die werden gedeeld, ze brachten ons even weer wat dichter bij jou. Ook de reeks “Het Scheldepeloton” is prachtig, en ik heb er geen woorden voor om te beschrijven hoe zeer ik dit tijdsdocument koester en hoe hartverscheurend ik het tegelijkertijd vind dat deze reeks ‘moest’ worden gemaakt.

Ik heb het voorbije jaar ook wat vaker stilgestaan bij het hoe en het waarom van rouwen en dan van mijn rouw in het bijzonder. Na 10 jaar waarin de emoties de bovenhand namen, kwam mijn hang naar theorie en de dingen willen rationaliseren dan toch weer bovendrijven. Some things will never change, right?

Ik heb mezelf (en anderen) geobserveerd en geanalyseerd, nog meer dan anders. Ik las Uus Knops, Chimamanda Ngozi Adichie en Catherine Verguts, ik luisterde naar podcasts en deed ook mijn eigen verhaal hier en daar. Ik besef nu nog meer dat rouwen de ‘aller-individueelste expressie van de aller-individueelste emotie’ is en dat inzicht gaf me de vrijheid om mijn rouw aan te pakken zoals het voor mij het beste aanvoelt, wars van de verwachtingen van anderen. Durven kiezen voor mezelf en mijn grenzen aangeven, werkte bevrijdend en bracht meer rust in mijn hoofd. In de 'aftermath' besef ik dat

… it takes time
But I know [I] will
Be alright
And not stand still

Het gaat goed met me, broerke, maar dat levensgrote gemis, dat gaat nooit meer weg,
So give me a smile
Or something real

en blijf bij me, surf mee op mijn schouder, in mijn hoofd en in mijn hart.

Dikke kus van je zus,

Elke

xxx

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...